Isărescu despre creditele în franci elveţieni: Riscurile sunt rezonabile spre deosebire de Ungaria. Nu intenţionăm să luăm măsuri asemănătoare. Francul, din nou la maxim istoric

Autor: Claudia Medrega 08.08.2011

Creditele în franci elveţieni sunt riscante atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi, însă în România riscurile sunt rezonabile comparativ cu Ungaria, având în vedere că nu sunt răspândite la nivelul tuturor băncilor, ci există doar 2-3 bănci unde riscurile sunt mai mari, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

"Sigur sunt riscuri şi pentru bănci şi pentru clienţi. Însă, comparativ cu Ungaria riscurile sunt rezonabile, nu sunt răspândite la nivelul tuturor băncilor. Avem 2-3 bănci unde riscurile sunt mai mari. Le-am adresat…nu rugamintea, pentru că BNR nu acţionează pe bază de rugaminte, ci sugestia puternică să provizioneze aceste riscuri şI dânşui au făcut-o, sunt ascultărori", a răspuns Isărescu întrebat despre riscurile legate de credite în franci elveţieni.

În Ungaria, unde mai mult de jumătate din creditele garantate au fost acordate în franci, cursul a fost fixat în cadrul unui acord încheiat în­tre autorităţi şi bănci. La Bucureşti, cursul a depă­şit pragul de 3,9 lei.

Guvernatorul BNR a explicat că în Ungaria portofoliul de credite în franci elveţieni este mult mai mare, decât în România, iar măsurile luate la Budapesta sunt legate de mărimea riscului social şi financiar naţional şi au dus la o "reeşalonare".

"Vă aduc în memorie că acolo nu s-a produs decât o uşurare temporară, un fel de reeşalonare. Plusul de plată se adună într-un cont separat la bancă, şI se va plăti peste 2-3 ani".

Opt bănci, inclusiv Raiffeisen sau Bancpost, au vândut credite în franci elveţieni între 2006 şi 2009, iar soldul total al împrumuturilor atinge echivalentul a 2,3 mld. euro.