Europa a atins apogeul ca supraputere economică şi politică, dar euro va supravieţui - sondaj KPMG

Autor: Emil Popescu - Mediafax 08.08.2011

Majoritatea liderilor în afaceri din Europa şi Orientul Mijlociu (64%) apreciază că Europa a atins apogeul ca supraputere economică şi politică mondială, că importanţa acesteia va scădea în anii următori şi că moneda euro va exista în forma actuală şi peste cinci ani, potrivit unui sondaj al KPMG.

Sondajul a fost realizat de compania de audit şi consultanţă KPMG, fiind intervievaţi peste 1.500 de directori executivi şi financiari din 22 de state din Europa, inclusiv România, şi Orientul Mijlociu.

Conform sondajului, 64% dintre participanţi afirmă că Europa a atins apogeul ca supraputere economică şi politică şi tot atâţia se aşteaptă ca, în ciuda problemelor economice şi politice actuale cu care se confruntă Europa, moneda euro va supravieţui crizei şi va rămâne în forma actuală cel puţin pentru următorii cinci ani.

"Liderii politici şi cei din afaceri cunosc foarte bine problemele cu care Europa, ca uniune economică şi politică, se confruntă. Deja toată lumea ştie că această criză a datoriilor în economiile periferice ale zonei euro ridică probleme serioase şi că pentru a rămâne în această zonă vor fi necesare ajustări serioase de salarii/preţ pentru a reinstaura competitivitatea, în plus faţă de măsurile de austeritate impuse finanţelor publice", a declarat într-un comunicat Jeremy Kay, Partner al Operations Strategy Group din cadrul KPMG.

El a arătat că un stat care ar căuta să-şi rezolve problemele renunţând la moneda unică ar trebui să se aştepte la penalităţi importante.

"Repercusiunile pentru celelalte economii din zona euro ar fi uriaşe şi rezultatele sondajului reflectă convingerea că trebuie să existe suficientă voinţă politică pentru a se evita o astfel de situaţie şi pentru a împiedica o altă criză financiară la o scară similară cu Lehman. În ceea ce priveşte poziţia Europei, majoritatea liderilor în afaceri recunosc că în prezent are loc o deplasare de putere către pieţele în curs de dezvoltare şi cele emergente, dar aceasta nu înseamnă în mod necesar că situaţia este atât de sumbră pentru Europa. Termenul cheie în acest caz este «relativ»", a continuat reprezentantul KPMG.