Popa, BNR: Măsurile de prudenţialitate vor apărea la sfârşitul acestui an

Autor: Claudia Medrega 08.08.2011

Măsurile de prudenţialitate legate de creditarea populaţiei vor apărea la sfârşitul acestui an, fiind necesare discuţii cu băncile, potrivit lui Cristian Popa, viceguvernator al BNR.

"Este nevoie de dezbatere publică, de discuţii cu băncile. Debitorii neprotejaţi erau cei aflaţi în vizorul BNR. Sunt măsuri menite să echilibreze creditele în lei şi cele în valută. Creditele ipotecare în euro nu vor putea fi substituite de creditele în lei. Economiile nu se fac pe scadenţe mari. Ar însemna să interzicem creditele ipotecare în valută şi nu vrem să facem acest lucru. Trebuie să ne asigurăm că posibilul contractant al creditului ipotecar este capabil să-şi onoreze plăţile", a declarat Popa.

La jumătatea acestui an, au apărut informaţii legate de un proiect de regulament pregătit de BNR cu noi restricţii pentru creditul de retail, vizând limitarea împrumuturilor pentru consum la o perioadă de rambursare de cel mult 5 ani, dar şi cerinţe pentru un avans mai mare în cazul finanţărilor ipotecare în valută.

Măsuri de limitare a creditului în valută ar viza debitorii care nu sunt acoperiţi faţă de riscul de curs de schimb şi nu au salariile în valută.

"Nu dorim o reluare a creditării care să ducă la o creştere exagerată a creditului în valută. Sunt măsuri menite să echilibreze creditele în lei şi în valută", a spus Popa, adăugând că nu se aşteaptă la un avans al creditării semnificativ până când semnalele de creştere economică nu vor fi întărite.

Decizia BNR de a introduce noi restricţii vine în contextul în care cererea de credite - oricum slabă - este canalizată aproape exclusiv spre finanţările în euro. Creditul în valută reprezintă circa 60% din creditele de consum şi aproximativ 90% din cele ipotecare.