"Black Monday" la Bucureşti: bursa a pierdut peste 8% iar investitorii sunt mai săraci cu 1 miliard de euro. Vedeţi aici o analiză VIDEO a redactorilor ZF

Autori: Roxana Pricop , Adrian Cojocar 08.08.2011

BET, principalul indice al Bursei de la Bucureşti, scădea cu 8,4% la ora 16.30, înregistrând cel mai mare declin din Europa. Acţiunile Băncii Transilvania au înregistrat printre cele mai mari scăderi, cu un declin de 12% la sfârşitul zilei

Doar bursele din Estonia, Turcia şi Ucraina mai scădeau la 6%, în timp ce bursele din Vest scădeau cu circa 2%. Azi s-au tranzacţionat acţiuni în valoare de 23,6 milioane de euro, de trei ori mai mult decât într-o şedinţă normală. Piaţa s-a închis la ora 16.45, având 15 minute comunede tranzacţionare cu bursa americană.

Indicele celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea a scăzut cu 8,7%, în timp ce acţiunile din sectorul energetic, reunite în indicele BET-NG s-au depreciat cu 9%.

Indicii bursieri americani au deschis cu o scădere între 1,5% şi 2,4%, cel mai aspru declin fiind consemnat de indicele Nasdaq.

Companiile listate la bursa de la Bucureşti au pierdut astăzi un miliard de euro din valoare după ce principalul indice al pieţei, BET, s-a depreciat cu 8,4%, cea mai mare corecţie înregistrată de piaţă din ultimul an.

Scăderea de 7,8% de pe acţiunile OMV Petrom (SNP) înregistrată astăzi a redus valoarea companie cu 512 mil. euro la 6,05 mld. euro. Totodată, valoarea de piaţă a BRD Soc. Gen. (BRD) a scăzut tot astăzi cu 207 mil. euro la 2,6 mld. euro.

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP), a treia companie ca valoare după bursă, au pierdut astăzi 115 mil. euro după ce titlurile fondului au coborât cu 5,2% şi au atins un nou minim, de 0,4501 lei/unitate.

Capitalizarea Alro Slatina (ALR) şi Transgaz Mediaş (TGN) s-au redus de asemenea cu 93 mil. euro şi respectiv 76,4 mil. euro.

Bursa are în prezent o capitalizare de 11,6 mld. euro fără a include Erste Bank.