Valer Blidar, Astra Vagoane: Am început să am nopţi nedormite din cauza a ceea ce se întâmplă pe pieţele externe

Autor: Mirabela Tiron 08.08.2011

Omul de afaceri Valer Blidar, unul dintre cei mai importanţi industriaşi români, care controlează Astra Vagoane Călători şi care a înfiinţat Banca Comercială Feroviară, susţine că "nu ne mai putem aştepta la lucruri bune cu tot ce se întâmplă acum" iar din cauza gândului că vor fi afectate şi pieţele europene, după cele din Libia, Egipt şi Iran a început să aibă "nopţi nedormite".

Valer Blidar are două contracte semnate cu operatorii feroviari din Italia şi Cehia, cărora trebuie să le livreze vagoane.

"Anul 2011 este de departe cel mai slab an pe care l-am avut ca şi realizări", spune Blidar.

În primul trimestru al acestui an încasările companiei care produce vagoane de călători Astra Vagoane Călători s-au redus cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut din cauza problemelor din nordul Africii şi a căderii pieţelor din Libia, Egipt şi Iran. Pe aceste pieţe, omul de afaceri are contracte cu operatorii feroviari şi din cauză că nu mai avea cine să le plătească, nu a mai livrat componente de vagoane.

"Observ că sunt economii mai putrede decât cea românească, cum este cea a Spaniei sau a Italiei- nişte gogoşi umflate. Lucrurile nu merg bine aici pentru că nu s-au luat măsuri. În România cred că s-au luat câteva măsuri bune, însă doar pe jumătate. Ce mi se pare acum în neregulă este că politicienii se referă doar la bugetari şi la când îşi vor recupera salariile pierdute anul trecut, în loc să se arate preocupaţi de mediul privat şi ce fac oamenii de afaceri. Mă simt ofensat", a spus el.