Banca Centrală Europeană duce greul salvării Europei, dar se expune la riscuri

Autor: Catalina Apostoiu 09.08.2011

Decizia oficialilor Băncii Centrale Europene (BCE) cu privire la posibilitatea achiziţionării de volume mari de obligaţiuni spaniole şi italiene în scopul stăvilirii crizei datoriilor din Europa ar putea avea efecte de durată asupra bilanţului de 2.000 de miliarde de euro al băncii centrale, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.

BCE şi-a asumat deja riscuri fără precedent achiziţionând obligaţiuni greceşti, irlandeze şi portugheze şi prin acceptarea obligaţiunilor respective şi a altor active deţinute de bănci cu probleme drept garanţie pentru credite.

Admiţând riscurile pe care acţiunile respective le presupun pentru bilanţul său, Banca Centrală Europeană şi-a dublat anul trecut capitalul de bază la peste 10 miliarde de euro.

Având în vedere dimensiunea pieţelor datoriilor suverane din Spania şi Italia, banca centrală ar putea fi nevoită să achiziţioneze obligaţiuni de sute de miliarde de euro din aceste ţări pentru a produce un impact, estimează unii economişti.

Un studiu recent al Open Europe sugerează că Banca Centrală Europeană nu prea îşi permite riscul adiţional.

Think tank-ul londonez estimează că, în parte din cauza expunerii mari a Băncii Centrale Europene faţă de Grecia, dacă valoarea deţinerilor de active ale băncii scade cu numai 4,25% "întreaga sa bază de capital va dispărea".

Oficialii BCE insistă că finanţele băncii sunt într-o formă mult mai bună.

Banca Centrală Europeană are în bilanţ obligaţiuni în valoare de mai puţin de 75 de miliarde de euro din trei ţări de la periferia euro, Irlanda, Portugalia şi Grecia, având în vedere că o mică parte din obligaţiunile pe care le-a cumpărat din mai 2010, când a lansat programul de achiziţii de obligaţiuni, au ajuns deja la scadenţă.

Spania şi Italia sunt pariuri mult mai sigure decât alte ţări cu risc, ceea ce ar trebui să protejeze bilanţul Banca Centrală Europeană dacă banca îşi adaugă deţinerilor obligaţiunile respective.

Banca Centrală Europeană înregistrează pierderi numai dacă se întâmplă două lucruri: banca ce împrumută bani de la ea intră în faliment şi activul pe care banca îl oferă drept garanţie îşi pierde valoarea.

Cea mai facilă cale prin care finanţele BCE ar putea fi protejate ar fi ca guvernele ţărilor membre ale zonei euro să aprobe rapid planurile de a permite fondului de salvare al Europei să achiziţioneze obligaţiuni de pe pieţele secundare.

În acest fel BCE ar putea renunţa la programul de achiziţionare de obligaţiuni, iar riscul ar fi transferat către guvernele ţărilor din zona euro.