China: Războaiele şi tendinţele expansioniste au adus SUA în situaţia actuală

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 09.08.2011

Statele Unite trebuie să-şi revizuiască uriaşele cheltuieli militare, ampla prezenţă de peste hotare şi să-şi adune curajul pentru a dispersa temerile legate de datorie, scrie presa chineză, reflectând presiunile politice resimţite de Beijing pe fondul amplelor deţineri de active în dolari ale Chinei, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Conform comentariilor apărute în presa chineză, problemele economice cu care se confruntă SUA şi Uniunea Europeană derivă din disfuncţiile politice ale democraţiilor occidentale şi din apetitul nesustenabil pentru cheltuieli al acestora.

Agenţia de ştiri Xinhua a legat de asemenea decizia de reducere a ratingului de credit al SUA de o altă plângere a Chinei: cheltuielile militare ale SUA, despre care Beijingul crede că sunt menite să stea în calea ascensiunii Chinei.

"De la prăbuşirea Uniunii Sovietice, Statele Unite, ca singura superputere a lumii, s-a bazat pe forţa sa militară pentru a se amesteca peste tot în probleme internaţionale, fără a le păsa dacă economia poate susţine astfel de acţiuni", se arată într-un comentariu al Xinhua, care a atras atenţia asupra costurilor uriaşe ale războaielor din Irak şi Afganistan.

"Acum este momentul potrivit ca Statele Unite, în faţa dificultăţilor economice, să reflecte asupra gândirii şi faptelor lor dominatoare", scrie Xinhua.

Oficialii nu au comentat lovitura suferită de Washington după retrogradarea ratingului de credit, însă presa chineză s-a plâns în legătură cu potenţialul efect negativ asupra creşterii economice a Chinei şi uriaşelor deţineri de titluri americane de trezorerie.

"Pentru China, situaţia este una dificilă, pentru că sugerează că deţinerile noastre de active americane nu mai sunt la fel de sigure, iar guvernul trebuie de asemenea să dea explicaţii în faţa oamenilor", a adăugat Yuan.