Investitorii de la Bucureşti au pus bursa la pământ după scăderea ratingului SUA. Nimic nu mai este sigur

Autori: Roxana Pricop , Adrian Cojocar 09.08.2011

Bursa de la Bucureşti a suferit ieri una dintre cele mai drastice corecţii din ultimii ani, care au readus în memoria investitorilor momentele de panică din 2008, când au existat momente în care toate acţiunile se prăbuşeau în grup cu 15%.



Acţiuni importante de pe piaţă precum ce­le ale Băncii Tran­silvania şi ale Bur­sei de Valori Bu­cu­reşti au atins ieri limita maximă de variaţie permisă pentru o şedinţă de tranzacţionare din cauza presiunii mari la vânzare.

"Nu comentez evoluţia titlurilor Băncii Transilvania. Eu mă ocup de conducerea executivă a băncii şi nu de evoluţia preţurilor care pe ter­men scurt pot fi influenţate de tot ce se întâmplă pe plan internaţional", a spus Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania. Instituţia ban­cară şi-a dublat profitul net în primul se­mes­tru al anului faţă de perioada si­milară a anului trecut, până la 65,6 mil. lei (15,6 mil. euro).

Brokerii cred că scăderile au fost ge­nerate atât de emotivitatea in­ves­tito­rilor au­tohtoni, care s-au grăbit să iasă de pe piaţă din cauza şti­rilor negative de pe plan ex­tern sau de unul sau mai multe fon­duri de investiţii care n-au găsit con­tra­partidă în piaţă şi au dus cotaţiile foarte mult în jos pentru a găsi cumpărători.

Cea de-a doua variantă se justifică dacă luăm în calcul faptul că ieri s-au tran­zacţionat pe piaţă acţiuni în valoare de 23 mil. euro, mult peste me­dia din acest an, de circa 6-7 mil. euro.


Când toţi vând, SIF-urile şi Fondul Proprietatea cumpără

Nu toţi investitorii s-au panicat însă, unii investitori mai experimentaţi consi­de­rând că preţurile mici pot fi atractive chiar şi în conjuctura nefa­vo­rabilă de pe bursă.

SIF-urile şi Fondul Proprieta­tea au pro­­fitat de corecţiile drastice înregis­tra­te de bursă la finele săptămânii tre­cute pentru a-şi majora deţinerile în com­pa­niile din portofoliu.

Astfel, în şedinţa din 5 august, când in­­dicii au picat cu peste 4% şi mulţi in­ves­titori s-au panicat căutând ieşirea de pe bursă, societăţile de investiţii şi FP au chel­tuit 2,5 mil. lei pentru a cumpăra ac­ţiuni la unele dintre cele mai importante companii de pe piaţă.

Fondul Proprietatea a fost printre cele mai active vineri, achiziţionând 30.000 de acţiuni ale transportatorului de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE) pentru suma totală de peste un mi­lion de lei. Fondul a mai cumpărat tot vi­neri de pe piaţă acţiuni ale produ­că­to­ru­lui de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO) în valoare de 78.600 de lei, respectiv titluri ale producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) de 14.800 de lei.

SIF Muntenia (SIF4) a realizat la finele săptămânii trecute o achiziţie în valoare de circa un milion de lei la BRD Societe-Generale (BRD) după ce a cumpărat 80.000 de titluri într-o singură şedinţă. Preţul mediu de transfer a fost de 12,189 lei/unitate. În aceeaşi zi au mai achiziţionat titluri BRD şi Gabriel Filimon, directorul SAI Muntenia, adminis­tratorul SIF Muntenia, şi Laura Filimon, pe care au cheltuit împreună câteva zeci de mii de lei. Acţiunile BRD au pierdut ieri 7,3% şi au închis la nivelul de 11,22 lei/unitate.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a cum­părat de asemenea vineri 350.000 de acţiuni ale producătorului de medi­camente Biofarm Bucureşti (BIO) pe care a cheltuit 66.500 de lei.

Adrian Mănăilă, directorul general al firmei de brokeraj EldaInvest, a fost raportat pe bursă cu achiziţia unui pachet de 100 de titluri ale Bursei de la Bucureşti în valoare de circa 3.200 de lei. Titlurile BVB au pierdut


Investitorii în structurate, făcuţi knock-out de corecţiile din Europa

Investitorii care au pariat de la Bucureşti pe aprecierea petrolului sau pe cea a bursei germane cumpărând produse structurate de pe Bursă au înregistrat pierderi de până la 46% în ziua din ajunul retrogradării SUA. Efectul de levier din spatele acestor produse a amplificat pierderile investi­to­rilor, care au sperat într-o revenire a pieţelor.

Vineri, 5 august, şi luni, 8 august, şase certificate turbo long cu activ suport indicele german DAX, petrolul, acţiunile Banca Transilvania (TLV), BRD, Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) au expirat fiind re­trase de la tranzacţionare după ce acti­vul suport a scăzut şi a atins preţul de ba­rieră, cauzând investitorilor care le-au cum­părat pierderi de până la 46% într-o singură zi. Prin achiziţia acestor certifi­cate turbo long, investitorii au pariat pe creşterea activului suport, însă din cauza turbulenţelor de pe pieţele europene, activul suport a scăzut.

Deşi activul suport din spatele acestor produse (indicele german sau acţiunea OMV Petrom) nu a în­re­gistrat corecţii mai mari de 7%, efectul de levier a multiplicat pierderile in­vestitorilor.

Un investitor care a cumpărat la începutul zilei de joi, 4 august, un certificat turbo long pe indicele DAX cu simbolul EBDAXTL4, pariind astfel pe o creştere a indicelui bursei germane, a pierdut 35% din bani până la finele şedinţei. Odată ce indicele DAX a spart bariera de 6.500 euro, certificatul a expirat şi a fost retras de la tranzacţio­nare, iar investitorul îşi poate răscum­păra certificatul de la banca ce l-a emis, în cazul de faţă Erste Bank, la un preţ de 10,59 lei, sub ultimul preţ din piaţă de 13,17 lei.

Certificatele turbo long pe indicele DAX au fost printre cele mai lichide de la Bursă, investitorii încheind tranzacţii de peste 6,2 milioane de lei (1,4 mil. euro)

Scăderi masive au înregistrat şi investitorii care au cumpărat certificate turbo pariind pe o apreciere a cotaţiilor acţiunilor Petrom. Joi, 4 august, certificatul RC SNP TURBO LONG 2 a scăzut cu 46,5%, activul suport (acţiunea OMV Petrom) spărgând ba­rie­ra de 0,342350 lei. Odată cu spar­gerea barierei, certificatul a expirat şi a fost retras de la tranzacţionare, inves­titorii recuperând în schimbul fiecărui certificat turbo deţinut 0,1 lei, sub ultimul preţ din piaţă de 0,23 lei.

"Produsele structurate sunt des­ti­nate investitorilor cu apetit ridicat la risc şi care speculează perioada de vola­tilitate. Acest tip de produse se tranzac­ţionează de mai multe ori în tim­pul aceleiaşi şedinţe de tranzac­ţionare, perioada de deţinere fiind de maximum două sau trei zile", a spus Valerian Ionescu, directorul departa­mentului pieţe de capital din cadrul BC. Instituţia de credit, controlată de grupul austriac Erste, este furnizorul de lichiditate (market maker) pentru certificatele emise de Erste. Ieri, din cauza unor probleme tehnice, BCR a anunţat că nu poate furniza cotaţii pentru un număr de şase certificate emise de Erste Bank.