Bursa de la Bucureşti a primit în plex noul val al crizei: BET, minus 8% - VIDEO

Autor: Roxana Pricop 08.08.2011

Bursa locală a înregistrat luni cea mai mare scădere din Europa, iar companiile listate au pierdut 1 mld. euro din valoare într-o zi. Preşedintele Traian Băsescu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu insistă că protecţia prin acordul FMI este suficientă pentru economie.


Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a prăbuşit luni 8 august cu 7,41%, cel mai puternic declin din ultimele 15 luni. Unele acţiuni au scăzut cu peste 10%, sub presiunea corecţiilor severe de pe pieţele europene. Bursa din Germania a scăzut ieri cu peste 4,4%, Franţa a pierdut peste 4,6%, iar bursa de la Londra a scăzut cu 3,3%. Piaţa americană a deschis prima şedinţă a săptămânii cu scăderi abrupte, de minus 3%.

Bursa de la Bucureşti a atins minimul din mai 2010. OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie din România, a pierdut 7,83% din valoare pe Bursă, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania (TLV), cea mai mare bancă cu capital românesc, s-au depreciat sever cu 12%.

Amplitudinea corecţiilor a fost generată de faptul că bursa de la Bucureşti este o piaţă periferică, dominată de speculatori şi caracterizată prin lichiditate scăzută.

Derapajul Bursei a fost cauzat de reducerea ratingul de top triplu-A al Statelor Unite, vineri noaptea, de către agenţia Standard & Poor's. În lumina noilor evenimente, preşedintele Traian Băsescu a răspuns prin purtătorul de cuvânt unei solicitări a ZF cu privire la riscul existent pentru România de a intra în contagiune cu pieţele externe.

"Măsurile adoptate de Guvern prin Programul Economic al României - pentru a cărui implementare există şi asistenţă financiară internaţională, în principal de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială - au avut un efect pozitiv în ceea ce priveşte îmbunătăţirea percepţiei despre evoluţia econonomiei naţionale. Cu toate acestea, vulnerabilităţile ar putea fi determinate în plan extern de evoluţiile economice, în principal în zona euro, dar şi de stoparea proceselor de ajustare a costurilor la nivelul statului sau a reformelor structurale majore în plan naţional, mai ales ca efect al ciclului electoral", susţine Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

Ieri-dimineaţă, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat într-o conferinţă de presă că acordul cu FMI este suficient pentru a asigura protecţie României. La întrebarea unei jurnaliste cu privire la ce măsuri de protecţie pregăteşte BNR, guvernatorul a răspuns răspicat: "Nu înţelegeţi că avem o ditamai poliţa de asigurare de la FMI? Ce noi măsuri mai vreţi? Acum doi ani spuneaţi că împrumutul este prea mare. Câte poliţe vreţi să aveţi?".

Cu toate acestea, după experienţa prăbuşirii Burselor din 2008, antreprenorii români nu pot sta liniştiţi.

George Copos, care deţine mai multe companii pe piaţa românească, susţine că aşa cum declara în 2009 că "planeta Pământ se scufundă", când începuseră să se simtă efectele căderii Lehman Brothers pe piaţa românească, acum cu retrogradarea calificativului Statelor Unite chiar crede că s-a ajuns la vorba lui.

"S-a ajuns la vorba mea. Să ne rugăm acum să nu pice şi economii precum cea a Spaniei şi Italiei, care au importante investiţii directe în România şi care ne-ar afecta în mod direct", a spus Copos.