Frica îşi arată colţii pe Wall Street: indicii au plonjat cu 6% în prima şedinţă de după tăierea ratingului

Autor: Radu Racu 08.08.2011

Indicii bursieri americani au scăzut cu 6% luni, în prima şedinţă de după reducerea ratingului acordat de Standard&Poor's Statelor Unite, subliniind teama investitorilor de perspectivele economice sumbre şi capacitatea Washingtonului de a le face faţă, scrie Reuters. Indicele CBOE Volatility, supranumit şi "indicele fricii" a trecut pragul de 45 de puncte procentuale, la 46,9%, atingând un nou maxim din luna mai 2010 până în prezent.

Pierderile de luni se adaugă celor din ultimele două şedinţe de săptămână trecută - cea mai slabă pentru bursa americană în ultimii doi ani.

Indicele Standard&Poor's, care reuneşte cele mai mari 500 de companii listate la New York, a pierdut 6,66%, cele mai afectate fiind acţiunile cele din domeniul financiar. Titlurile Bank of America, cel mai mare grup financiar din SUA, după active, au înregistrat cel mai răsunător declin, de 18% fiind un candidat serios pentru cea mai mare pierdere a zilei. Indicele Dow Jones s-a depreciat cu 5,55%, în timp ce pierderile Nasdaq s-au extins până la 6,9%.

S&P 500 a pierdut până în prezent 17% din maximul anului 2011, atins pe 28 aprilie.

"Oamenii se întreabă ce şanse sunt pentru creştere ecomică, având în vedere aceste împrejurări", afirmă John Carey, un manager de fonduri la Pioneer Investment Management.

Preşedintele american Barack Obama a ţinut un discurs luni seara, înainte de închiderea pieţelor în care a încercat să dea asigurări că SUA poate ieşi din criză cu "voinţă politică". Obama a anunţat că va face propriile recomandări "în săptămânile următoare" pentru reducerea deficitului şi le-a cerut adversarilor săi republicani să accepte creşterea impozitelor pentru americanii cei mai bogaţi.

Aceasta a fost prima apariţie publică a preşedintelui de la decizia istorică a agenţiei Standard & Poor's, vineri, de a reduce ratingul primei economii mondiale de la AAA la AA+, însă intervenţia sa nu a calmat pieţele, indicii bursieri accelerându-şi declinul spre finalul şedinţei, conform traderilor citaţi de CNN.

Investitorii de pe pieţele de capital sunt îngrijoraţi de capacitatea Statelor Unite de a genera un plan sustenabil de reducere a dezechilibrelor fiscale, semnal confirmat de decizia agenţiei de rating Standard&Poor's care a redus vineri calificativul acordat SUA pentru prima dată din 1917. Pe de altă parte, decizia care a oficializat vineri temerile existente în piaţă de ceva vreme a pus pe afiş o problemă importantă: unde îşi vor plasa investitorii banii, dacă vor alege să fugă din SUA, în condiţiile în care nu există nici pe departe o piaţă de o magnitudine similară.

"Dacă eşti un investitor şi te gândeşti cu frică la ce se întâmplă în lume, atunci n-ai ce căuta pe alte pieţe în afară de cele de bonduri guvernamentale", spune pentru Bloomberg, Nick Sargen, managerul unui fond de investiţii din Washington, cu active de 38 de miliarde de dolari. "În ce priveşte acţiunile, nu vrei să prinzi un cuţit în cădere, însă dacă vedem un potenţial valoros, intrăm la cumpărare", spune Sargen.

Ca un indicator pentru dimensiunea îngrijorărilor de pe bursa americană, circa 98% din acţiunile tranzacţionate luni pe bursa americană au fost transferate în pierdere, faţă de pragul de închidere din ziua precedentă. Aproximativ 60 de companii au scăzut pe bursă pentru fiecare acţiune care a crescut.