Mucibabici, Deloitte: Scăderea de la BVB determină o lipsă de încredere în piaţă

Autor: Bogdan Alecu 09.08.2011

George Mucibabici, preşedintele Deloitte România, spune că scăderea Bursei de Valori Bucureşti va influenţa direct pe cei care investeau până acum pe BVB şi care implicit se vor orienta acum către active mai puţin riscante, precum depozitele bancare.


"Cum va afecta economia reală este greu de spus în contextul în care BVB este o bursă marginală şi nu reprezintă un indicator real al economiei precum cele din Vest în condiţiile în care nu avem companii mari listate la bursă. Singurul impact care îl putem estima este cel determinat de lipsa de încredere în piaţă. Sunt afectaţi direct cei care investeau până acum la bursă, care acum se vor orienta către depozitele bancare şi active mai puţin riscante. Acum toţi investitorii se îndreaptă spre active de siguranţă precum aurul, care vedem că este pe un trend ascendent, sau francul elveţian", a declarat George Mucibabici.



Pieţele europene şi-au adâncit declinul în prima parte a intervalului de tranzacţionare, în condiţiile în care nu apare nicio ştire despre iniţiative noi a guvernelor şi băncilor centrale pentru stoparea volatilităţii. La Bucureşti se profilează una dintre cele mai mari scăderi din istoria Bursei, indicele BET fiind la -11%, iar cel BET-FI al SIF-urilor la -12%.



Potrivit preşedintelui Deloitte România evoluţia BVB este strâns legată de ce se întâmplă pe bursele din SUA şi Europa de Vest, România fiind acum mult mai conectată la piaţa internaţională ca acum zece ani. "Bursa americană a scăzut datorită lipsei de încredere în politica monetară. Statele Unite, motorul economiei mondiale dă acum semne că ar avea probleme inclusiv pe fondul unei instabilităţi politice, care a generat o criză de încredere în piaţă. Celălălt motor al economiei mondiale, Europa, dă şi el semne că ar avea probleme. Atunci când se discută de problemele datoriei publice a Italiei, o ţară din G7, se aduce imediat în discuţie stabilitatea Uniunii Europene", a subliniat George Mucibabici