Editorial Les Echos: Ce se surpă acum este temelia sistemului financiar mondial

Autor: Iulian Anghel 09.08.2011

Cel mai important cotidian de business din Franţa, Les Echos, forţează cu încă un pas, ipoteza că SUA chiar ar putea ajunge în situaţia de a nu-şi putea plăti datoriile, ceea ce ar fi mortal pentru întreaga lume financiară.

De când S&P a retrogradat ratingul datoriei SUA, economiştii au susţinut că pericolul intrării în default a Americii este pur ipotetic, întrucât americanii pot tipări bani, iar cererea pentru titlurile americane este ridicată.

Plecând de la cifrele economiei americane - o datorie uriaşă şi o creştere economică cvasinulă - Jean Marc-Vittori de la Les Echos spune că, dacă situaţia continuă, "pare clar că SUA riscă să nu adune destui bani pentru a-şi rambursa datoria mai ales dacă clasa politică refuză orice creştere a impozitelor". Ceea ce ar fi o catastrofă mondială.

Iată exerciţiul de imaginaţie pe care îl propune Les Echos. Locuiţi într-un bloc - turn de 100 de etaje. În lift, auziţi în trecere murmure care pun la îndoială soliditatea fundaţiilor clădirii. Şi apoi aflaţi că o inspecţie tehnică spune că, da, există fisuri în fundaţii, iar problema este serioasă. Veţi intra în panică şi nu fără motiv.

Povestea datoriei SUA seamănă cu cea de mai sus - spune Les Echos - căci datoria americană constituie fundaţia imensului imobil al finanţelor mondiale, din două raţiuni. Mai întâi pentru că titlurile americane sunt sau cel puţin erau cel mai sigur produs financiar din lume. Apoi pentru că masa datoriei americane este enormă. Este deci uşor să vinzi sau să cumperi. Rezultatul: toate celelalte produse financiare din întreaga lume se definesc în decalajul de rată a dobânzilor şi sau riscului prin raport la obligaţiunile americane. Astăzi finanţele mondiale sunt pe cale să-şi piardă fundaţiile sau cel puţin punctele de reper. Şi fără acestea va fi greu să le ţii în picioare, conchide Les Echos.