Ovidiu Fer, Wood & CO.: Nu cred că ce a fost mai rău a trecut

Autor: Stefan Musgociu 10.08.2011

Bursa a încheiat ziua de marţi în scădere cu 3,37% după o şedinţă agitată şi dominată de panica investitorilor, care în jurul prânzului au dus la prăbuşirea pieţei cu până la 12,3%, sub presiunea declinului burselor externe.

Bursa a scăzut în ultimele trei şedinţe, astfel că indicele general al pieţei, BET-C, este cu 14,84% sub nivelul de joi.

Astfel, bursa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. La închiderea de marţi indicele BET-C se plasa la 2.666,86 puncte, un nivel mai redus fiind înregistrat doar la 25 mai 2010.

"Sunt retrageri de bani şi fondurile trebuie să vândă, apetitul pentru risc acum este spre zero şi există riscul ca toată situaţia să se prelungească foarte mult. Cred că sunt mai mult speculatori şi aşa-zişi «bottom fishers» (care cumpără la preţuri foarte mici - n. r.) decât cei care se bazează pe elementele fundamentale ale companiilor. Nu cred că răul a trecut încă", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood & Co., care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti.

El crede că după şedinţa Fed de marţi seara este posibil ca declinul să se tempereze, însă trendul descendent poate dura peste un an.

"Este foarte foarte greu de estimatat. Oricum, prin reducerea ratingului SUA trebuie să se schimbe un pic sistemul de referinţă", a mai spus analistul.

În primele minute ale şedinţei bursa a scăzut cu 3,5%, investitorii reacţionând pe de o parte la corecţiile de până la 6% consemnate luni de bursele din SUA, dar piaţa era liniştită, în condiţiile în care pieţele vest-europene afişau creşteri de circa 2%.

Totuşi, ceea ce părea a fi o zi în care investitorii îşi vor putea "trage sufletul" după două şedinţe de corecţii dure s-a transformat în coşmar pentru aceştia. În jurul orei 11:00, pieţele mature din Europa au revenit pe scădere, iar corecţiile s-au accentuat la 4%.

Reacţia a fost mult mai dură pe piaţa de la Bucureşti, care a intrat pe o linie puternic descendentă, astfel că până la ora 12:30 cotaţiile s-au prăbuşit cu până la 12,3%. Acţiuni precum SIF Oltenia (SIF5), SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SSIF Broker (BRK) au rămas fără ordine de cumpărare, iar limita de variaţie le-a fost extinsă la 25%.

În jurul orei 12:40 titlurile SIF Oltenia erau în picaj cu 22,9%, consemnând cea mai dură corecţie din piaţă.

După ora 12:45, piaţa a început să îşi tempereze declinul, iar preţurile unor acţiuni importante, precum SIF-urile şi FP s-au retras din minimele atinse. Şeful departamentului de analiză al firmei de brokeraj BT Securities Dan Rusu spune că presiunea pe pieţele financiare este determinată de aşteptările investitorilor cu privire la revenirea economiei mondiale în recesiune, iar reducerea ratingului SUA a alimentat aceste temeri.

"Minimele din 2009 ale pieţelor de capital din întreaga lume nu sunt de neînvins şi la nivel macro economia globală nu va scăpa repede dintr-o criză venită în urma unei succesiuni de bule financiare care s-au format şi au implodat în ultimii zece ani. Prin urmare, ne aşteptăm în cel mai bun caz la o recesiune marca «double-dip» şi în cel mai rău caz la o deflaţie în toată regula, în genul Japoniei", a afirmat Rusu.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti bursele de la Frankfurt şi Londra erau în scădere cu până la 0,7%, în timp ce piaţa de la Paris avansa cu 0,8%.