Oamenii de afaceri români au fost luaţi prin surprindere de scăderile mari de pe bursă. Cu toate acestea, nu este sfârşitul lumii, spun ei

Ziarul Financiar 10.08.2011

Scăderile prin care au trecut bursele săptămâna aceasta au pus pe jar managerii şi anterprenorii companiilor româneşti în timp ce autorităţile, şeful statului, premierul, guvernatorul BNR, ministrul finanţelor publice şi preşedintele Consiliului Fiscal s-au reunit aseară la Cotroceni.

La întâlnirea de lucru au participat şi Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi, secretari de stat în Ministerul Finanţelor, dar şi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. "Bancherii ce spun?! «Aveţi bani şi nu aveţi ce face cu ei». Când dădeaţi credite cu buletinul...", a spus râzând şefului statului citat de Mediafax înainte de începerea discuţiilor, la care presa nu a avut acces. "Erau alte vremuri", a răspuns Lucian Croitoru. Până la închiderea ediţiei nu au fost disponibile alte informaţii despre această întâlnire.

Cu un ochi la pierderile de la Bucureşti, cu celălalt la bursele externe

Scăderile de pe pieţele de capital vor avea ecou în economia reală pe termen mediu, spun la unison managerii şi antreprenorii întrebaţi de Ziarul Financiar.

Cu un ochi la bursa de la Bucureşti, acolo unde au pierdut bani, şi cu un altul la pieţele externe de capital, de unde vin tendinţele, oamenii de afaceri se pregătesc pentru o nouă perioadă grea, însă probabilitatea ca situaţia să se repete este de 25%, este concluzia.

"Nu aş putea să vă dau decât un răspuns emoţional (la întrebarea care credeţi că va fi evoluţia Bursei în viitorul apropiat - n. red.) şi nu unul raţional pentru că sunt direct implicat. Sincer, nu mă aşteptam ca bursele să scadă nici măcar după retrogradarea ratingului Statelor Unite. Credeam că impactul nu va fi atât de mare", a spus Constantin Tudorache, directorul executiv al Sarantis România. El adaugă că a investit mult pe bursa de la Bucureşti şi scăderile din ultimele zile l-au luat prin surprindere. Sarantis, proprietarul producătorului de cosmetice Elmiplant, a obţinut anul trecut în România venituri de 37,67 mil. euro, nivel aproape similar cu cel din anul anterior, potrivit raportului financiar al companiei elene.

Un alt manager, Alexandru Vlad, directorul executiv al lanţului de magazine Selgros Cash&Carry România, crede că nu vorbim despre o nouă criză, ci doar de un nou episod al celei izbucnite în 2008 odată cu căderea Lehman Brothers.

"Cauzele crizei nu au fost îndepărtate. Ţările apusene, dar şi Statele Unite au consumat mai mult decât au produs. Mai mult, atâta timp cât banii împrumutaţi merg în consum şi nu în investiţii, nu ne vom reveni. Nu s-au găsit soluţii pentru criza actuală încă."

El mai spune că situaţia României este dependentă de a celorlalte state. Vlad explică astfel că situaţia de pe piaţa locală s-a stabilizat pentru că au crescut exporturile, care au mers în principal către ţările apusene. "Dacă ele cad, ne trag în jos şi pe noi."

Antreprenorii cu care ZF a discutat admit că există panică în pieţe, dar sentimentul general este că situaţia din 2008 este puţin probabil să se repete.

"Bursa românească nu e suficient de matură pentru a putea judeca lucrurile uitându-ne la ceea ce se întâmplă aici, mai degrabă trebuie să fim atenţi la bursele externe. Evident că toţi oamenii încep să se sperie, nu ştiu ce urmează să se întâmple, însă cu siguranţă şocul nu va fi la fel de mare precum cel din 2008, cel puţin în România", a declarat Florea Diaconu, proprietarul constructorului Delta ACM, cu afaceri de 91 de milioane de euro anul trecut.

Cei mai rezervaţi sunt avocaţii, care vorbesc deja despre suspendarea unor investiţii şi despre încetinirea unor finanţări. Ion Nestor, fondatorul casei de avocatură NNDKP şi unul dintre cei mai experimentaţi avocaţi de afaceri, spune că este prea devreme pentru a fi resimţite efectele evenimentelor din ultimele zile în mediul de afaceri local, dar pe termen lung este probabil ca anumite finanţări sau investiţii să fie îngheţate.

"Din păcate, este inevitabil ca efectele evenimentelor la care asistăm în prezent pe pieţele de capital şi pe cele financiare internaţionale să se propage şi în mediul economic autohton, fie pe cale directă, vezi căderea masivă a bursei de valori, fie pe cale indirectă, prin încetinirea sau chiar suspendarea unor finanţări sau a unor investiţii preconizate, chiar dacă aceste consecinţe nedorite nu se vor vedea de îndată, ci în următoarele luni", apreciază Nestor, care conduce o firmă cu aproape 150 de avocaţi şi consultanţi şi o cifră de afaceri de 13,6 mil. euro în 2010.

În ultimul an, bursele au reflectat stabilizarea situaţiei companiilor, dar numai parţial consumul, este de părere omul de afaceri Siminel Andrei, şeful operaţiunilor din România ale companiei americane New Century Holdings (NCH), care administrează mai multe fonduri de investiţii, printre care şi Broadhurst Investments. El nu exclude posibilitatea înrăutăţirii situaţiei şi avansează o probabilitate de 25% ca o criză de amploarea celei din 2008, provocată de căderea Lehman Brothers, să reizbucnească.

Investitorii nu mai riscă: merg pe active sigure

"Acum are loc o reaşezare, evident potenţată de downgrading-ul Statelor Unite şi de problema datoriilor naţionale." El crede însă că în viitorul apropiat se vor stabiliza lucrurile, însă la un nivel mai scăzut.

Managerii marilor firme de consultanţă din România consideră că scăderea de pe Bursă îi va orienta pe investitori către plasamente mai sigure cum sunt depozitele bancare şi activele mai puţin riscante.

"Cum va afecta economia reală este greu de spus în contextul în care BVB este o bursă marginală şi nu reprezintă un indicator real al economiei precum cele din Vest în condiţiile în care nu avem companii mari listate la bursă. Singurul impact pe care îl putem estima este cel determinat de lipsa de încredere în piaţă. Sunt afectaţi direct cei care investeau până acum la bursă, care acum se vor orienta către depozitele bancare şi active mai puţin riscante. Acum toţi investitorii se îndreaptă spre active de siguranţă precum aurul, care vedem că este pe un trend ascendent, sau francul elveţian", a spus George Mucibabici, preşedintele Deloitte România. Certitudinea este că noua criză care se profilează îi ţine pe oamenii de afaceri în priză, conectaţi la evenimente, pentru că "nu este ceva de durată". Wargha Enayati, directorul general al operatorului de servicii medicale private Regina Maria, spune că urmăreşte cu mare atenţie ce se întâmplă în aceste zile, după ce toate bursele din lume continuă să înregistreze scăderi abrupte. "Luăm în calcul situţia politico-economică pentru că nu este de joacă ce se întâmplă acum. Nu cred că este ceva de scurtă durată, însă nu poţi să ai un comportament de sfârşitul lumii. Trebuie să continuăm să ne facem treaba", a spus Enayati.

Pieţele sunt nervoase şi cuvântul de ordine pe pieţe este incertitudinea, iar România este vulnerabilă şi, ca orice ţară, poate să fie influenţată de tensiunile externe prin mecanismul fluxurilor de capital, a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.