Traian Băsescu: România trăieşte pe deficit. 14,8 mld. lei la pensii, 2 mld. lei la şomaj şi 2 mld. lei la sănătate. Una este să împrumuţi la 4-5% şi alta la 6-7-8%

Ziarul Financiar 09.08.2011

România trebuie să se împrumute de pe pieţe pentru a-şI acoperi deficitele, iar în aceste condiţii nu poţI să pui problema creşterilor de salarii. Deficitul bugetului public de pensii este prognozat la 14,8 miliarde de lei la pensii, 2 miliarde de lei la şomaj şI 2 miliarde de lei de la sănătate, a spus preşedintele Traian Băsescu.

"Privind la ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale - pare a fi o reacţie la măsuri neconvingătoare luate de oamenii politici şI nu sunt acele elemente ale crizei pe acest fond oamenii politici din România nu au decât soluţia prudenţei. Fac un apel la presă, având în vedere importanţa factorului psihologic, să fie prudentă cu etichetările, externe şI interne. Nu are nimeni nici un interes să genereze panică pentru că nu este cazul. Sistemul bancar este bine capitalizat. Singura problemă este legată de dobânzile la care se vor face împrumuturile următoare la fondurile la care avem deficitele. Una este să te împrumuţi la 4-5% şi alta la 6-7-8% pe termen scurt. Atmosfera prin care trec românii, de îngrijorare a investitorilor, poate să fie decentă. Nu vă cer optimism. Dar vă cer decenţă".