Cele mai violente revolte ale tinerilor din istoria recentă a Marii Britanii cuprind mai multe oraşe şi aduc haos pe străzile Londrei - GALERIE FOTO

Autor: Bogdan Cojocaru 10.08.2011

În Londra, capitala Marii Britanii, străzile sunt blocate, iar magazine şi maşini sunt incendiate de mai multe zile, pradă celor mai violente revolte populare înregistrate în ultimele decenii, pentru oprirea cărora premierul britanic David Cameron a anunţat mobilizarea a 16.000 de poliţişti, scrie BBC News.

Primele tulburări au izbucnit în urma unei manifestaţii sâmbătă seara, în care protestatarii cereau să se facă dreptate după moartea unui bărbat de 29 de ani, Mark Duggan, omorât joi într-un schimb de focuri cu poliţia în cartierul londonez Tottenham.

Potrivit poliţiei, Duggan ar fi fost traficant de droguri. Manifestaţia, aparent paşnică, a degenerat, iar două vehicule ale forţelor de ordine parcate în apropierea comisariatului din Tottenham au fost incendiate. Până seara numeroase magazine şi locuinţe sunt cuprinse de flăcări, iar protestatarii sunt angajaţi în confruntări cu poliţia.

Luni febra revoltei cuprinde şi alte oraşe, Bristol (sud-vest), Liverpool (nord-vest) şi Birmingham (centru).

Tot luni revoltele au produs şi prima victimă, un bărbat în vârstă de 26 de ani, ucis cu foc de armă într-o maşină la Londra, scrie AFP. Victima a fost descoperită în cartierul Croydon (sud), unde mai multe clădiri au fost incendiate în timpul violenţelor.

Violenţele au continuat în noaptea de luni spre marţi, forţându-l pe premierul britanic David Cameron să-şi scurteze vacanţa din Italia şi să revină de urgenţă în capitală pentru a prezida o reuniune a comitetului de criză Cobra şi a discuta cu comandanţii poliţiei. De altfel, Cameron a anunţat marţi convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, pentru dezbateri privind revoltele şi a asigurat că autorităţile "vor face tot ce este necesar pentru a reinstaura ordinea". În opinia premierului, revoltele reprezintă "criminalitate în formă pură", care trebuie "înfruntată şi învinsă".

"Veţi simţi întreaga forţă a legii. Şi, dacă sunteţi suficient de mari ca să comiteţi aceste infracţiuni, atunci sunteţi destul de mari ca să vă confruntaţi şi cu pedeapsa", a declarat Cameron, vizând prin aceste ameninţări protestatarii.

De asemenea, premierul a anunţat suplimentarea numărului de poliţişti mobilizaţi pe străzile Londrei de la 6.000 la 16.000. Poliţia a arestat peste 650 de persoane în capitală şi Birmingham, în urma revoltelor. La Londra celulele comisariatelor sunt pline după trei nopţi de violenţe, potrivit Scotland Yard-ului. La Birmingham, al doilea oraş ca mărime din ţară, arestările au adus în centrele de detenţie ale poliţiei persoane "uimitor de tinere". În Birmingham, circa 800 de protestatari au jefuit aproximativ 30 de magazine din centrul oraşului, iar un comisariat a fost incendiat.