Românii încasează anual peste 6 mld. euro de la angajatorii spanioli

Autor: Adelina Mihai 10.08.2011

Cei peste 630.000 de români care lucrează în Spania în prezent au venituri anuale de peste 6 - 7,5 miliarde de euro, iar o mare parte din aceşti bani sunt trimişi acasă, potrivit unei estimări a ZF care a luat în calcul valori salariale cuprinse între 800 şi 1.000 de euro net.

Datele furnizate de Ministerul Muncii arată că în Spania sunt înregistraţi oficial 830.000 de români, însă 200.000 din aceştia sunt şomeri şi primesc indemnizaţie de la statul spaniol sau se află în căutarea unui nou loc de muncă. Totuşi, numai 300.000 de români au încheiat contracte de muncă cu angajatorii spanioli, în timp ce despre restul de 360.000 se presupune că muncesc la negru.

Spania a reintrodus recent restricţii pentru muncitorii români care vor să lucreze pe piaţa spaniolă a muncii (după ce liberalizase complet piaţa pentru români în 2009), invocând nivelul ridicat al şomajului din ţară, de peste 20%. O decizie finală va fi luată însă după ce vor avea loc discuţii în acest sens la nivelul Uniunii Europene.

"Nu cred că oficialii din cadrul Comisiei Europene vor accepta o decizie unilaterală pentru cetăţenii europeni. Mă aştept la o decizie nuanţată din partea Comisiei Europene, pentru că restricţiile s-au îndreptat spre grupul cel mai numeros, ceea ce reprezintă o discriminare", a spus ieri ministrul muncii Sebastian Lăzăroiu, după o întâlnire cu peste 20 de reprezentanţi ai firmelor de recrutare care plasează români în companiile din Spania. El a spus că experţii de la Bruxelles se vor pronunţa la finele săptămânii asupra deciziei Spaniei de restricţionare a forţei de muncă.

"Muncitorii români sunt foarte apreciaţi în Spania, pentru că angajatorii spanioli preferă să facă recrutări în rândul românilor decât în rândul altor grupuri din statele membre ale Uniunii Europene. Se tot vehiculează ideea că unele firme care intermediază plasarea angajaţilor români în Spania fac un fel de «dumping» (plasarea angajaţilor pe salarii reduse - n. red.), însă salariile pe care le primesc românii în Spania sunt de cel puţin trei ori mai mari decât cele pe care le-ar primi în România", a mai spus Lăzăroiu.

Impunerea de restricţii pentru români pe piaţa muncii din Spania reprezintă un precedent: nicio ţară din UE nu a mai liberalizat până acum piaţa muncii pentru a reintroduce apoi restricţii.

Autorităţile de la Bucureşti au reacţionat prudent, insistând pe faptul că românii care au deja contracte de muncă în Spania nu vor fi afectaţi. Indiferent de decizia Comisiei Europene, restricţiile pentru români pot fi impuse doar până în 2014, dată după care piaţa muncii din UE va fi complet liberalizată. Un studiu al Fundaţiei Soros arată că cei 3 milioane de români care au plecat în ultimii zece ani la muncă în Europa de Vest au adunat economii în valoare de 100 de miliarde de euro pe care le ţin în băncile străine şi sub formă de cash.
adelina.mihai@zf.ro