Decizie şoc în industria IT: Apple obţine la tribunal blocarea vânzărilor tabletei Samsung Galaxy în Europa

Autor: Ştefan Vrabie 10.08.2011

Apple, cea mai mare companie de tehnologie din lume, a obţinut o victorie importantă în lupta cu Samsung cu privire la procesele de încălcare a brevetelor, după ce un tribunal german a oprit temporar vânzările tabletei Samsung Galaxy Tab în Uniunea Europeană, cu excepţia Olandei, scrie agenţia de presă Reuters.

Hotărârea judecătorească vine la o săptămână după ce Samsung a fost forţat să amâne lansarea tabletei sale în Australia datorită unui proces similar.

Oficialii Apple au declarat că telefoanele mobile şi tabletele Samsung din linia Galaxy au copiat iPhone-ul şi iPad-ul. Samsung ale căror produse au la bază software-ul Google Android a contracarat în instanţă procesul Apple.

"Nu există nici o îndoială că decizia instanţei va avea un efect negativ asupra Samsung. Samsung este este în luptă cu Apple pe mai multe fronturi, fapt ce ar putea duce la o scădere temporară a vânzărilor şi creşterii costurilor legate de litigii", a declarat Lee Seung-woo, analist la firma de investiţii Shinyoung Securities.

Apple vs. Samsung în lupta patentelor
Tableta Samsung Galaxy Tab 10.1 care abia a fost lansată va trebui să fie scoasă din vânzare în Europa în urma unei hotărâri a unei instanţe din Germania. Litigiul dintre cele două companii care concurează pe piaţa telefoanelor mobile, are loc în cel puţin cinci ţări, între care Coreea de Sud, Japonia, Germania şi Marea Britanie.


Apple a dat în judecată Samsung în aprilie, susţinând că dispozitivele Galaxy au copiat tehnologii şi modele de design folosite de Apple pentru a crea tableta iPad şi smartphone-urile iPhone. Acţiunea împotriva Samsung se adaugă la procesele cu privire la încălcarea brevetelor împotriva dispozitivelor cu platformă Android, precum cele de la Motorola Mobility Holdings şi HTC, acum când software-ul de la Google câştigă cotă de piaţă.


În timp ce Samsung poate face recurs împotriva hotărârii, ordinul judecătorului va sta în picioare până când acest lucru se va întâmpla. Orice apel la care Samsung va apela va fi audiat în abia patru săptămâni, şi va fi audiat de acelaşi judecător.