Prima măsură activă pentru cei cu credite în franci elveţieni: OTP suspendă rambursarea capitalului pe o perioadă de până la 2 ani. Plăteşti numai dobânda

Autor: Cristian Hostiuc 10.08.2011

OTP Bank România anunţă că oferă clienţilor cu credite în franci elveţieni - care sunt puternic afectaţi de creşterea acestei monede - posibilitatea suspendării temporare a capitalului pe o perioadă de până la 2 ani. De asemenea, banca reduce cu un punct procentual rata dobânzii, pe o perioadă de şase luni calendaristice.

OTP nu precizează dacă pentru această operaţiune introduce comisioane suplimentare

"Situaţia financiară la nivel global este în continuare pusă sub semnul întrebării, iar această instabilitate a avut printre consecinţe şi aprecierea rapidă a francului elevţian. Schimbarea a fost puternic resimţită de către clienţii ale căror credite sunt în aceste monede. În acest context, OTP Bank România a înţeles care sunt nevoile clienţilor şi a decis să le ofere soluţii celor care se confruntă cu dificultăţi în achitarea ratelor", a delcarat Laszlo Diosi, directorul executiv (CEO) al OTP Bank România.

De la începutul anului, francul eleveţian în raport cu leul a crescut cu 50%, ceea ce i-a lovit puternic pe cei care au credite în această valută. La Bucureşti, cotaţia franc elveţian/leu este calculată indirect pe baza cursurilor leu/euro, după care se introduce cursul euro/franc elveţian de pe piaţa externă. BNR nu are posibilitatea de a influenţa direct cotaţia francul elveţian/leu, decât dacă scade cursul leu/euro.

Românii au luat credite în franci elveţieni acum câţiva ani, când francul era cotat la 1,9-2 lei, acest produs fiind la vremea respectivă mai avantajos. Între timp, cursul leu/franc elveţuian s-a dublat. În aceeaşi perioadă, cursul leu/euro a crescut cu numai 30%.

Francul elveţian a urcat la un nou record faţă de leu

Miercuri, la Bucureşti, francul elveţian a atins un nou maxim istoric, ajungând la 4,08 lei. Euro a fost cotat la BNR la 4,2620 lei.

Ţările din Europa Centrală şi de Est au acordat în ultimii ani foarte multe credite în franci elveţieni, dar aprecierea acestei monede din ultimii trei ani pe fondul crizei s-a întors ca un bumerang. La nivelul finanţelor europene se discută chiar interzicerea împrumuturilor în franci elveţieni. În România, conform datelor publice, s-au dat 50.000 de credite în franci, cu o valoare totală de 3,2 miliarde de euro. Rata de neachitare a plăţilor pentru aceste împrumuturi a ajuns în România la 10% din valoarea totală.

Ungaria a acordat mult mai multe credite în franci elveţieni. Guvernul de la Budapesta a îngheţat rata de schimb franc elveţian/forint pentru a mai uşura din povara plăţilor.