Apple versus Samsung: în România vânzările de tablete merg înainte. Angajat call center Samsung România: nu credeţi tot ce scrie pe net

Autor: Ştefan Vrabie 10.08.2011

Tableta Samsung Galaxy Tab 10.1, care abia a intrat în această săptămână în ofertele operatorilor de telefonie mobilă Orange şi Vodafone, ar trebui să fie retrasă de la vânzare şi pe piaţa locală, la fel ca în restul Europei, în condiţiile în care, potrivit Reuters, Apple a blocat vânzările gadgetului în urma unei hotărâri a unei instanţe din Germania, scrie agenţia de presă Reuters.


Momentan însă tableta continuă să fie afişată la vânzare pe paginile web ale operatorilor de telefonie mobilă menţionaţi, în timp ce oficialii Samsung România nu au oferit până în momentul publicării articolului nicio o declaraţie oficială în legătură cu acest subiect.


Pe de altă parte, clienţii Samsung care sună în call-centerul dedicat al companiei din România, sunt informaţi că vânzările merg înainte. "Nu credeţi tot ce scrie pe internet", spun angajaţii Call Center-ului Samsung România.


La nivel internaţional, oficialii Apple îşi savurează victoria.


"Nu este o coincidenţă faptul că cele mai noi produse arată atât de mult ca iPhone-ul şi iPad-ul, de la hardware, interfaţa pentru utilizator şi până la formă şi ambalaj", a spus Adam Howorth, purtător de cuvânt al Apple. "Acest tip de copiere, strigătoare la cer, este greşită, şi trebuie să protejăm proprietatea intelectuală Apple atunci când alte companii fură ideile noastre".

Hotărârea judecătorească vine la o săptămână după ce Samsung a fost forţat să amâne lansarea tabletei sale în Australia în urma unui proces similar.
Oficialii Apple au declarat că telefoanele mobile şi tabletele Samsung din linia Galaxy au copiat iPhone-ul şi iPad-ul. Samsung ale căror produse au la bază software-ul Google Android a contracarat în instanţă procesul Apple.


"Nu există nici o îndoială că decizia instanţei va avea un efect negativ asupra Samsung. Samsung este este în luptă cu Apple pe mai multe fronturi, fapt ce ar putea duce la o scădere temporară a vânzărilor şi creşterii costurilor legate de litigii", a declarat Lee Seung-woo, analist la firma de investiţii Shinyoung Securities.
Unitatea Samsung Mobile, care include atât telefoane cât şi tablete, a generat 30% din veniturile gigantului de tehnologie în al doilea trimestru.


Oficialii Samsung au spus că vor contesta decizia instanţei. Dar, în timp ce Samsung poate face recurs împotriva hotărârii, ordinul judecătorului va rămâne în vigoare. Orice apel al Samsung va fi judecat abia după patru săptămâni.


Litigiul dintre cele două companii care concurează pe piaţa telefoanelor mobile, are loc în cel puţin cinci ţări, între care Coreea de Sud, Japonia, Germania şi Marea Britanie.


Apple a dat în judecată Samsung în aprilie, susţinând că dispozitivele Galaxy au copiat tehnologii şi modele de design folosite de Apple pentru a crea tableta iPad şi smartphone-urile iPhone. Acţiunea împotriva Samsung se adaugă la procesele cu privire la încălcarea brevetelor împotriva dispozitivelor cu platformă Android, precum cele de la Motorola Mobility Holdings şi HTC, acum când software-ul de la Google câştigă cotă de piaţă.

Mişcarea făcută de Apple ridică miza pentru Google, care şi-a acuzat rivalii săi pentru parteneriatul care l-au făcut pentru cumpărarea miilor de patente Nortel unde Google a pierdut licitaţia motivând că aceştia încercă să pună piedici popularului sistem de operare Google Android.


Fără brevete, dispozitivele companiilor sunt vulnerabile în faţă provocărilor pentru drepturile de autor, sau mai rău, cereri de retragere a produselor de pe piaţă.
Apple a vândut 14 milioane de tablete iPad în prima jumătate a acestui an la nivel mondial, comparativ cu 7,5 milioane de tablete Galaxy Tab, conform estimărilor făcute de analişti.