Experienţa unui fost jurnalist ZF, mutat la Londra: "În casă mirosea a ars, iar cerul era acoperit de fum negru. Mi-a fost frică să ies"

Autor: Cristina Stoian 10.08.2011

Am aflat prima dată de atacurile din Tottenham duminică dimineaţa, după ce am primit un telefon de la o prietenă cu care petrecusem seara anterioară în nordul Londrei. M-a întrebat dacă am ajuns "întreagă" acasă şi dacă ştiu ce s-a întâmplat în apropierea casei ei. La televizor, Breaking News: Mai mulţi tineri au dat foc la un autobuz, la două maşini de poliţie şi la un magazin. Evenimentele erau legate de uciderea unui bărbat de 29 de ani în timpul unei razii a poliţiei.

Nu am dat foarte mare atenţie, întrucat ştiam ca în Londra astfel de lucruri se pot întâmpla oricând. În plus, cartierul în care locuiesc, Docklands (estul Londrei), era la fel de liniştit ca în oricare altă duminică.

Abia luni mi-am dat seama că ceea ce părea a fi un conflict izolat a luat amploare şi a atins estul Londrei, apoi vestul şi sudul capitalei. În ziare au apărut deja fotografii cu tineri implicaţi în atacurile din ultimele două zile pentru a putea fi identificaţi. Erau copii de 15-17 ani cu bâte, femei cărând sacoşe cu haine furate din magazinele sparte, bărbaţi cu faţa acoperită trăgând de cutii mari cu electrocasnice.

Aproape de miezul nopţii, prin faţa casei au început să treacă ambulanţe, maşini de poliţie şi pompieri. Oamenii au ieşit la geamuri sau în faţa caselor, atmosfera a devenit agitată. Într-o ora... în casa mirosea a ars. Mi-am dat seama că venea de afară. Cerul era acoperit de fum negru. Mi-a fost frică să ies, am dat drumul din nou la televizor să văd dacă au fost incidente în zonă şi am văzut că cel mai aproape au fost incendii de partea cealaltă a Tamisei, în Peckham şi Lewisham. Un incendiu puternic avusese loc şi in Croydon, unde un magazin de mobilă de peste 140 de ani a ars în întregime. Atacurile au avut loc nu numai la periferie, ci şi în zonele bogate ale Londrei.

În Notting Hill, spărgătorii au intrat într-un restaurant şi au cerut bijuteriile şi telefoanele celor de la mese. În Islington şi Camden (nord-vest) sau Clapham Junction (sud) au fost revolte care au dus la incendierea mai multor magazine, baruri sau cafenele, printre care Tesco, Debenhams, McDonalds, Starbucks.

Acelaşi lucru îl povestesc mulţi dintre cei care stau în Londra, indiferent de zona în care locuiesc. Sorina Ştefanescu, 29 de ani, din Archway, nordul Londrei, spune că s-a trezit "în zgomot de bâte". "Spărgeau geamurile unor magazine vizavi de casa mea. Au început să sune alarme şi lumea fugea în toate părţile. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să verific dacă uşa de la intrare este închisă. Mi-a fost frică. A doua zi, în centrul comercial de lângă staţia de metrou Manor House, toate vitrinele erau sparte. Angajaţii le acopereau cu placaj", explica Sorina Ştefănescu, care spune ca începând de marţi comunitatea turcă din zonă a ieşit în stradă "să-şi păzească magazinele şi proprietăţile".

Tot în nordul oraşului, marţi dimineaţa, poliţia a împânzit străzile, chiar dacă nu au mai fost incindente. "Am vrut să merg la bancă să alimentez un cont, dar toate băncile erau închise la sfatul poliţiei. Acelaşi lucru se întâmpla şi cu magazinele din zonă. Nimeni nu era pe stradă, doar poliţie", îşi aminteşte Cristina Istrate, 26 de ani.

Şi în mijloacele de transport, destul de goale în ultimele zile, angajaţii au anunţat în repetate rânduri că anumite zone, mai ales cele turistice, cum ar fi Greenwich, sunt închise, niciun pub sau magazin nefuncţionând în aceste zile.

Mai mult, proprietarii magazinelor au postat în geamuri anunţuri pentru atacatori fie cu "Magazin fără asigurare. Vă rugăm nu spargeţi vitrinele", fie cu "Magazin jefuit. Nu intraţi! Toată marfa a fost deja luată".

Chiar dacă în ultimele 24 de ore canalele de ştiri au arătat atacuri violente doar în afara Londrei, în Birmingham, Bristol, Liverpool sau Nottingham, reţelele de socializare sunt pline şi acum de postări care arată că incidentele nu s-au oprit la cele trei nopţi.

Richard M. scrie că "lucrurile nu s-au calmat nici în noaptea de marţi spre miercuri. Multe magazine au fost distruse, jefuite, incendiate. Doar pentru că nu au ajuns camerele TV acolo, înseamnă că nu se mai întâmplă nimic în Londra?". Dan Delasie a auzit că au fost probleme în East Ham şi Canning Town. "A fost de asemenea un foc care a ars toată ziua în Woodford Green sau undeva prin zona pentru că se vedea fumul din apartamentul meu", scrie Delasie.

"De ce nu mai apare nimic la ştiri despre nordul Londrei. Sunt incendii în Burnt Oak, sunt elicoptere şi sirene în Hendon. Este o nebunie", arată o altă postare. Tot prin Facebook sau Twitter însă mulţi englezi s-au mobilizat şi au ieşit în stradă pentru a face curat după dezastrul provocat zilele trecute de atacatori.

Cristina Stoian este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti şi a lucrat în perioada martie 2006 - februarie 2011 la Ziarul Financiar, stabilindu-se ulterior la Londra.