Cu motoarele la maxim, Azomureş a făcut un profit de 29 mil. euro în trei luni. Piaţa internă a mers mai bine decât exporturile

Autor: Adrian Cojocar 11.08.2011

Azomureş a continuat să surprindă pozitiv investitorii raportând profituri record în primul semestru datorită cererii mari pentru îngrăşăminte.

Liderul pieţei de îngrăşăminte din România, Azomureş Târgu-Mureş (AZO) a avut parte în primele şase luni ale anului de cel mai bun semestru din istoria companiei, raportând în această perioadă un profit record de 163,2 mil. lei (39 mil. euro), mai mult decât câştigul înregistrat pe tot parcursul anului trecut, care s-a ridicat la 154 mil. lei.

Vânzările companiei au urcat spectaculos în intervalul aprilie-iunie din 2011, respectiv cu 81,1%, la 464,7 mil. lei (112,4 mil. euro), iar compania a realizat în această perioadă un profit net de 119 mil. lei (29 mil. euro). Profitul din trimestrul al doilea a fost de 2,6 ori mai ridicat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Rezultatele Azomureş din primul semestru s-au datorat atât cantităţii mai mari livrate de companie, care a urcat aproape cu 40% faţă de anul trecut, cât şi creşterii preţului la îngrăşăminte chimice, în special la uree, unul dintre principalele produse ale companiei.

Azomureş a ajuns în primul semestru la o marjă operaţională de 26,3%, faţă de 9,8% în primele şase luni ale anului trecut, după ce câştigul din activitatea de bază a companiei a urcat de 4,3 ori, la 229 mil. lei (54,8 mil. euro).

Principalele instalaţii din cadrul combinatului de la Târgu-Mureş au funcţionat în primul semestru la un grad de ocupare de peste 95%, potrivit raportului publicat de companie.

"Urmare a contextului economic favorabil existent în semestrul I din 2011, concretizat prin creşterea semnificativă a cererii de îngrăşăminte şi a preţurilor, atât pe piaţa internă, cât şi externă, în perioada raportată capacităţile de producţie ale societăţii au funcţionat aproape la capacitate.

Spre deosebire de anii anteriori, când creşterea vânzărilor avea la bază mai mult cererea de la nivel internaţional, în 2011 cererea de pe piaţa internă a crescut mai puternic, respectiv cu 26,8% în termeni cantitativi.

Totuşi exporturile continuă să ocupe cea mai mare parte a vânzărilor companiei, livrările pe pieţele externe urcând în termeni cantitativi cu 12,35%, la 362.000 de tone.

Cererea mai mare de pe piaţa internă vine în contextul în care omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, principalul concurent al Azomureş pe piaţa de îngrăşăminte, care deţine circa 6 combinate, a decis anul acesta să închidă o parte dintre capacităţile de producţie pe motiv că preţurile la gaze sunt prea ridicate pentru a înregistra profit.

Gazele naturale reprezintă principala materie primă pentru producătorii de îngrăşăminte şi preţul de achiziţie la producători a crescut semnificativ faţă de anul trecut, când Guvernul a decis să subvenţioneze gazele pentru a susţine sectorul afectat de criză. În 2011 producătorii au primit gaze la un preţ format pe baza unui coş din producţie internă, cât şi din import, în timp ce în 2010 aceştia au primit gaze doar din producţia internă. Preţul gazelor din import este de circa două ori mai mare decât cel autohton, care este stabilit de ANRE.

Instituţia a decis în iulie să majoreze preţul gazelor pentru consumatorii industriali cu 10%, fapt ce ar putea afecta rezultatele companiei în următoarele trimestre.

"Rezultatele Azomureş sunt foarte bune, dar nu sunt ieşite din tipare. Compania a derulat investiţii importante în ultima perioadă şi atât timp cât preţul la uree se va menţine la un nivel ridicat va raporta profituri bune", spune Adrian Danciu, analist la firma de brokeraj Broker Cluj.

După publicarea rezultatelor semestriale, analiştii firmei de brokeraj Target Capital au modificat recomandarea pentru acţiunile Azomureş din "menţinere" în cumpărare, şi au majorat preţul ţintă la nivelul de 0,996 lei/unitate, cu 20% peste cotaţia de ieri din piaţă a acestor titluri, de 0,8305 lei/unitate.

"Apreciem favorabile rezultatele companiei în primele şase luni ale anului, acestea situându-se peste estimările din scenariul nostru din luna iulie. Dată fiind evoluţia rezultatelor companiei în primul semestru şi oportunităţile care ar putea fi determinate de vânzările recente din pieţele de capital, precum şi potenţialul de evoluţie a titlurilor Azomureş, modificăm recomandarea din menţinere în cumpărare. Atragem atenţia totodată cu privire la factorii de risc, în principal din plan macro-bursier internaţional", spun analiştii Target Capital.

Titlurile Azomureş înregistrau ieri după publicarea rezultatelor un avans de peste 5% şi de la începutul anului au urcat cu peste 75%, reprezentând una dintre cele mai bune evoluţii de pe bursă din acest an.