De ce un kilogram de roşii costă 0,5 lei la micii fermieri, iar în magazinele Carrefour preţul este 2,8 lei şi în Mega Image 2,5 lei

Autor: Gabriel Razi 11.08.2011

Legumele s-au ieftinit în ultimul an cu 30%, acesta fiind primul semn al recoltelor bogate din acest an. Reducerile ar putea fi însă şi mai mari dacă din curţile micilor fermieri până în magazin preţurile nu ar creşte şi de cinci ori. Astfel, deşi la micii fermieri un kilogram de roşii costă şi 0,5 lei, în reţele comerciale ca Mega Image sau Carrefour preţul final pentru clienţi este peste 2,5 lei.

Ieri în magazinul Mega Image de pe bulevardul Ferdinand un kilogram de roşii româneşti costa 2,49 lei, în timp ce preţul aceleiaşi cantităţi de roşii din import se ridica în magazinul Carrefour din Băneasa la 2,79 lei. În magazinele Real Hypermarket preţurile erau ieri de 1,49 lei/kilogram pentru roşii, însă din datele furnizate ZF rezultă că preţurile pot fluctua de la o zi la alta. Preţuri similare se găsesc şi în hipermarketul Billa, unde roşiile costă 1,99 lei/kilogram, conform datelor din catalogul de preţuri valabil în perioada 4-10 august.

Producătorii de legume din România spun că preţurile explodează pe drumul dintre ferme şi magazin pentru că agricultorii nu îşi vând direct marfa marilor reţele comerciale, ci intermediarilor. Agricultorii români spun că nu pot negocia singuri cu marile reţele comerciale pentru că acestea au condiţii foarte stricte, ce pot fi îndeplinite doar de intermediari.

"Preţurile cresc mult pe drumul dintre producător şi magazin pentru că pro­ducătorii vând intermediarilor. Singuri nu am putea negocia cu hipermarketurile pentru că nu fac diferenţe între producători şi intermediari, pentru ei toţi sunt furnizori. Până la urmă, legumele noastre ajung indirect în marile magazine", spune Nicolae Cristia, administratorul grupului de producători Legumes din judeţul Tulcea, care alături de alţi patru asociaţi exploatează 500 de hectare de teren.

De cealaltă parte, reprezentanţii Carrefour şi Mega Image nu au răspuns până la închiderea ediţiei întrebărilor ZF în care li se solicita să explice diferenţele dintre preţul de achiziţie al roşiilor şi cel pentru consumatori.

Mici agricultori: Nu vom rezista fară intermediari

Şi alţi agricultori pun aceste diferenţe de preţ tot pe seama intermediarilor. Micii pro­ducători adaugă însă la rândul lor că dispa­riţia angrosiştilor din lanţul comercial i-ar duce la faliment.

"De obicei vând roşii sau ardei inter­mediarilor pentru că nu am timp să mă ocup şi de grădină şi să vin să vând şi în piaţă. Treaba mea este să produc legumele şi a lor să le vândă", spune Florian Bălăn din Jirlău, judeţul Brăila, care are cinci hectare de teren cultivate cu legume.

Producătorul admite că preţurile la care îşi vinde marfa abia dacă îi acoperă costurile însă se declară mulţumit că nu rămâne cu legumele în curte.

"Am încercat să vând şi direct în piaţă, am încărcat o maşină cu două tone de le­gume şi m-am dus la piaţă. Am vândut numai 200 de kilograme, m-am plimbat cu maşina câteva zile prin ţară cu marfa ca să scap de ea. Intermediarii ştiu exact unde să vândă, asta este treaba lor", spune el.

La rândul său, Marian Vasile din judeţul Olt, un agricultor care recoltează în fiecare an 600 de tone de roşii de pe 15 hectare de teren, spune că preferă intermediarii în ciuda preţurilor mici pentru că aceştia cumpără volume mari.

"Acum pe piaţă sunt roşiile de solar, preţul pe care îl oferă intermediarii este fluctuant, variază între 0,5 şi 0,7 lei/kilogram. De obicei vând intermediarilor pentru că vin şi iau cantităţi mari", explică Vasile.

ZF a realizat un coş de cinci legume printre care roşiile, cartofii, castraveţii, var­za şi ardeii pentru a analiza evoluţia preţu­rilor faţă de anul anterior. Datele arată că preţurile a patru din cele cinci legume alese s-au redus cu până la 50%, în timp ce numai preţul ardeilor a înregistrat un avans de 8%.

În Bucureşti un kilogram de castraveţi costă în prezent în medie circa 1,5 lei, cu 25% mai puţin decât în urmă cu un an. Reducerile de preţ sunt şi mai mari în cazul cartofilor sau al verzei. Un kilogram de cartofi costă 1,5 lei, în scădere cu 50% faţă de acum un an, în timp ce preţul verzei este 1,2 lei, cu 30% sub cel de anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR).

Specialiştii estimează că în acest an producţia agricolă va creşte în medie cu 10%-15%, motorul avansului fiind vremea bună. Anul trecut agricultorii români au cultivat cu legume pe 235.000 de hectare de pe care au recoltat 3,1 milioane de tone. Astfel, în acest an producţia de legume s-ar putea ridica la 3,5 milioane de tone, potrivit estimărilor ZF.

Legumele au ţinut în frâu inflaţia în iulie

Preţurile bunurilor de consum au scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv ca urmare a ieftinirii alimentelor, coborând astfel rata anuală a inflaţiei la 4,85%.

În luna iulie a acestui an preţurile alimentelor au scăzut cu 1,9% faţă de luna precedentă. Totuşi preţurile alimentelor sunt per total mai mari cu 1,8% faţă de sfârşitul anului trecut.

Pe de altă parte legumele au înregistrat în iulie scăderi de preţuri de 14,5% faţă de luna anterioară, diferenţa fiind de 7,7% faţă de sfârşitul anului trecut.