Temerile investitorilor lovesc din nou. Bursele europene şi americane au avut încă o zi neagră

Ziarul Financiar 11.08.2011

Bursele europene au căzut puternic la finalul şedinţei de tranzacţionare de ieri, ca urmare a semnalelor privind posibila retrogradare a ratingului de ţară al Franţei.

Imediat Statele Unite erau rândul lor la închiderea ediţiei pe scădere puternică, cele mai afectate fiind acţiunile băncilor.

Marile bănci franceze BNP Paribas şi Societe Generale au fost lovite puternic pe bursa de la Paris din cauza temerilor privind o eventuală retrogradare a ratingului Franţei. Acţiunile SocGen au căzut cu aproape 15%, iar cele ale BNP cu aproape 10%. Indicele CAC-40 înregistra după-amiază o scădere de 5,45%. În Germania, indicele Dax consemna o scădere tot de peste 5%, în timp ce la Londra FTSE 100 avea o scădere de peste 3%.

Pieţele americane au revenit pe roşu, indicele Dow Jones pierzând aproape 3%, iar Nasdaq 2,37%.

Pe bursa italiană a căzut cel mai mult o altă bancă, Intesa Sanpaolo, ale cărei acţiuni au înregistrat o scădere de aproape 14%. De asemenea, preţul titlurilor UniCredit a coborât cu peste 9%. La Viena, unde sunt listate două dintre băncile cele mai importante pentru România, Erste a pierdut aproape 4%, iar Raiffeisen International 6%.

Grupul olandez ING, care de asemenea are o prezenţă importantă în România, a înregistrat o cădere de peste 8% la bursă. Chiar dacă rezultatele financiare în sine nu au indicat probleme deosebite, iar toate băncile amintite au trecut testele de stres, pieţele le penalizează acum din cauza expunerii uriaşe la aceeaşi problemă a datoriilor suverane. Băncile europene au portofolii importante de obligaţiuni italiene, spaniole şi portugheze. Din aceeaşi cauză acţiunile gigantului Deutsche Bank au pierdut ieri peste 9% din valoare deşi economia germană nu are probleme.

Peste Ocean, Bank of America a căzut cu peste 5%, Citigroup cu 8%, Goldman Sachs cu 7%. La Londra, acţiunile Barclays s-au prăbuşit cu 10%, iar titlurile HSBC cu aproape 7%.