Executivii companiilor americane fac cele mai mari achiziţii de acţiuni de la minimele burselor din 2009

Autor: Adrian Cojocar 13.08.2011

Insiderii din cele mai importante 500 companii americane listate pe bursă au realizat în perioada 3 - 9 august cele mai mari achiziţii de acţiuni la companiile pe care le conduc din martie 2009, atunci când bursa americană a atins un minim de 12 ani, potrivit Bloomberg.

Achiziţiile vin după ce marea majoritate a acţiunilor au ajuns să fie evaluate la indicatori (n.red. de preţ raportat la profit/acţiune) cu 25% sub media ultimilor 50 de ani.

Insiderii sau persoanele iniţiate sunt oameni care de obicei ocupă funcţii de conducere în cadrul companiilor şi care au acces la informaţii "din interior" pe care investitorii de rând nu le cunosc. Din această cauză ei trebuie să raporteze pe bursă orice tranzacţie pe care o derulează cu acţiunile companiei pentru care lucrează.

James Gorman, CEO-ul Morgan Stanley (MS) şi doi alţi manageri au cumpărat acţiuni ale băncii newyorkeze, după ce preţul lor a atins cel mai scăzut nivel din martie 2009.

Unii analişti consideră că achiziţiile realizate de executivii companiilor sunt un semn bun pentru că aceştia dispun de informaţii privind perspectivele companiilor pe care le conduc şi mai important sunt dispuşi să aloce fonduri proprii pentru achiziţii ale companiilor respective.