SEC analizează calculele S&P care au dus la scăderea ratingului SUA

Autor: Adrian Voicu 13.08.2011

Comisia de supraveghere a pieţei de capital din SUA (SEC) analizează metoda folosită de agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's prin care a redus ratingul acordat SUA, dar şi dacă firma şi-a protejat corect concluziile până la momentul anunţului, informează Bloomberg.

Inspectorii SEC examinează politica de desfăşurare a unor astfel de analize şi dacă procedurile au fost urmate atunci când firma a redus ratingul SUA la 5 august, de la AAA, la AA+.

Reducerea ratingului SUA de către S&P a dus la ştergerea valorii acţiunilor mondiale cu 6.800 de miliarde de dolari de la 26 iulie până la 11 august.

Oficialii americani au declarat că reducerea ratingului s-a bazat pe o analiză care a estimat că datoria SUA ar fi cu 2.000 de miliarde mai mare, chiar dacă agenţia a anunţat că discrepanţa nu schimbă cu nimic proiecţiile, datoria din PIB continuând să crească şi în următorii 10 ani.

Agenţia de rating a redus ratingul SUA la AA+ după ce la 14 iulie a atenţionat că va face acest lucru în absenţa unui plan credibil de reducere a deficitelor, chiar dacă limita de îndatorare a SUA a fost ridicată.

Oficialii SEC analizează de asemenea dacă anumiţi participanţi ai pieţei au aflat despre reducerea ratingului SUA chiar înainte de anunţul oficial.