Războiul dintre Apple şi Samsung, fără efecte negative pe piaţa din România

Autor: Ştefan Vrabie 16.08.2011

Bătălia recentă dintre Apple şi Samsung prin care tableta Samsung Galaxy Tab 10.1 a fost retrasă din vânzare în toată Europa nu va avea niciun efect asupra pieţei locale. Deşi, cel puţin până la soluţionarea litigiului, tableta nu va mai fi vândută nici în România, majoritatea comercianţilor care au Galaxy Tab 10.1 în ofertă au epuizat deja stocurile, iar cei care încă mai au tablete vor continua să vândă stocul rămas.

Tableta Samsung Galaxy Tab 10.1 cu sistem de operare Android de la Google a fost lansată în lume la începutul acestei veri, fiind considerată cel mai promiţător rival al tabletei iPad produse de Apple. În urma unui litigiu între cele două companii, tableta Samsung a fost retrasă din vânzare de pe toate pieţele din Europa, printre care inclusiv România, conform deciziei judecătoreşti a unei instanţe germane.

Oficialii companiei Samsung Electronics România susţin că vânzarea produselor care au fost deja distribuite pe piaţa locală nu va suferi nicio restricţie, iar comercializarea tabletei se va face în continuare, până la epuizarea stocurilor. Până în prezent au fost importate în România între 1.200 şi 1.500 de tablete Samsung Galaxy Tab 10.1, potrivit mai multor surse din piaţă, care ar putea genera vânzări între 2,5 milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro) şi 3.1 milioane de lei (aproximativ 740.000 de euro), având în vedere un preţ mediu de vânzare al tabletei de 2.100 de lei (500 de euro).

Atât Orange, cât şi Vodafone, care au în oferta lor tableta Samsung Galaxy Tab 10.1, au epuizat deja stocurile şi, potrivit angajaţilor celor două companii, nu se ştie când sau dacă vor mai primi tableta. La eMag, cel mai mare retailer IT&C local, noua generaţie de tablete Samsung este încă în ofertă, iar datele de pe site arată că gadgetul este pe stoc. În prima jumătate a anului s-au vândut aproximativ 25.000 - 30.000 de tablete PC la nivel local, iar piaţa ar putea ajunge la 60.000 - 70.000 până la finele anului.

În lume, vânzările de tablete PC din acest an vor ajunge la 53,5 milioane unităţi în urma cererii pentru iPad şi dispozitivele dotate cu sistemul de operare Android, al Google, potrivit estimărilor făcute de ana­liştii companiei de cercetare a pieţei International Data Corporation (IDC).

Pe data de 25 august Samsung va merge la tribunal pentru a face apel la decizia privind interzicerea companiei sud-coreene de a mai vinde tabletele Galaxy în majoritatea ţărilor din Europa.

"Samsung va lua măsurile necesare pentru a răspunde acestui ordin preliminar în justiţie în vederea protejării drepturilor de proprietate intelectuală şi a eliminării acestei restricţii", conform poziţiei transmise pe e-mail de reprezentanţii companiei.

Apple a dat în judecată Samsung în aprilie, susţinând că dispozitivele Galaxy au copiat tehnologii şi modele de design folosite de Apple pentru a crea tableta iPad şi smartphone-urile iPhone. Acţiunea împotriva Samsung se adaugă la procesele cu privire la încălcarea brevetelor împotriva dispozitivelor cu platformă Android, precum cele de la Motorola Mobility Holdings şi HTC, acum când softwareul de la Google câştigă cotă de piaţă.