Datoria externă pe termen scurt se îndreaptă spre maximul din 2008

Autor: Mihaela Claudia Medrega 16.08.2011

Datoria externă pe termen scurt, principala vulnerabilitate care a trimis România în corzi la sfârşitul lui 2008, a început să crească din nou, depăşind 21 mld. euro în luna iunie, cel mai ridicat nivel înregistrat din toam­na anului 2008.

Această datorie reprezintă împrumuturile luate din străinătate de stat, bănci şi companiile private care trebuie returnate în următoarele 12 luni. Datoria pe termen scurt reprezintă circa 62% din rezerva valutară a BNR.

Dacă în 2008 datoria externă pe termen scurt creştea în principal ca urmare a liniilor de finanţare atrase de sectorul bancar, din 2009 îndatorarea externă s-a mutat de pe traiectoria sectorului privat, la nivelul sectorului guvernamental. Astfel, cea mai mare ameninţare rămâne viteza de creştere a datoriei publice, atât interne, cât şi externe.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, consideră că autorităţile ar trebui să fie preocupate de creşterea datoriei externe pe termen scurt, însă susţine că "nu ar trebui să se facă o tragedie din asta".

"În mod cert suntem vulnerabili, deşi nu la fel ca în 2008. Important este să nu ne abatem de la politicile începute."