Allianz-Ţiriac: Subscrierile au scăzut în primul semestru cu 15,2%, la 460,3 milioane de lei

Autor: Adrian Dumitrache 16.08.2011

Allianz-Ţiriac Asigurări a avut în primul semestru subscrieri de 460,3 milioane de lei, în scădere cu 15,2% faţă de iunie 2010, evoluţie influenţată negativ de asigurările auto, în special pe segmentul RCA, a anunţat marţi compania.

În intervalul ianuarie-iunie 2010, veniturile Allianz-Ţiriac s-au diminuat cu 19,6%, la 542,9 milioane de lei, de la 675,3 milioane de lei în urmă cu 12 luni, iar profitul operaţional a coborât la 14,8 milioane lei, comparativ cu 18,3 milioane de lei în iunie 2009.
Profitul înainte de impozitare a atins 5,5 milioane de lei, indicator calculat în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate (IFRS). Pentru intervalul ianuarie-iunie 2010, Allianz-Ţiriac nu a comunicat cifra aferentă acestui indicator.

"Portofoliul îşi schimbă structura, iar efectele acestor transformări se resimt atât la nivelul veniturilor, cât şi al profitabilităţii. Continuăm să înregistrăm o evoluţie pozitivă a subscrierilor pe segmentele non-auto, inclusiv pe asigurări de viaţă, în timp ce clasele auto înregistrează contracţii. În ceea ce priveşte profitabilitatea, după ce am reuşit ne îmbunătăţim nivelul daunalităţii pe toate clasele de asigurări generale, ne concentrăm eforturile pentru a ne îmbunătăţi eficienţa operaţională", a declarat directorul general al Allianz-Ţiriac Asigurări, Rangam Bir.

În perioada analizată, valoarea primelor subscrise din asigurări generale a fost de 410 milioane de lei, nivel cu 17% mai redus decât în acelaşi interval din 2010.

Clasele de asigurări non-auto îşi continuă evoluţia pozitivă, înregistrând, cumulat, o creştere de circa 5%, la 120 milioane de lei.

Cu o pondere de 71% în portofoliu, de la 77% în iunie 2010, liniile de asigurări auto au influenţat în continuare evoluţia afacerilor de asigurări generale ale companiei. Subscrierile din asigurări auto (CASCO şi RCA, cumulat) au scăzut la 290 milioane de lei, comparativ cu 381 milioane de lei în 2010, contracţia venind, în exclusivitate, din leasing şi RCA.

"În ceea ce priveşte activitatea RCA, diminuarea volumului de afaceri este rezultatul promovării politicilor conservatoare de subscriere prudenţială pe această clasă de asigurări care, în mod tradiţional, este generatoare de pierderi la nivelul pieţii şi, în plus, în această primă jumătate a anului curent a fost marcată de o concurenţă foarte severă în ceea ce priveşte preţurile practicate", se precizează în comunicat.