Cum e mai ieftin să călătoreşti prin ţară: cu maşina sau cu trenul?

Autor: Andreea Mioara Neferu 16.08.2011

Majorarea cu 18% a biletelor de tren i-ar putea determina pe mai mulţi români să prefere călătoriile cu autoturismul, cel puţin în cazul distanţelor mai lungi, având în vedere că în cazul în care în maşină se află cel puţin două persoane, o astfel de călătorie este mult mai ieftină decât una cu trenul.

Spre exemplu, un bilet întreg pentru o călătorie cu un tren rapid între Bucureşti şi Suceava, care durează aproape 7 ore, costă la clasa a doua 98,4 lei. Lungimea căii ferate între cele două oraşe este de 447 de kilometri. Pe de altă parte, un astfel de drum cu maşina are o lungime de 436 de kilometri, astfel că la un consum mediu de 7 litri pe 100 de kilometri şi un preţ mediu al benzinei de 5,39 de lei (la benzinăriile Petrom), călătoria Bucureşti-Suceava cu automobilul costă 164,5 lei. Cu alte cuvinte, un drum cu maşina devine mult mai rentabil decât unul cu trenul atunci când în maşină se află cel puţin două persoane.

Aceeaşi situaţie şi în cazul rutei Bucureşti-Constanţa, unde un drum cu trenul rapid la clasa a doua costă 61,6 lei şi durează aproximativ trei ore. Pe de altă parte, costul benzinei pentru aceeaşi călătorie, dar de această dată cu autoturismul, se ridică la 84,9 lei. Analiza nu a luat însă în calcul costurile ce ţin de stres sau de timpul petrecut în mijlocul de transport.