Eolienele de la Fântânele fac profit pentru CEZ

Autor: Vlad Popescu 17.08.2011

Divizia de producţie şi trading de energie a grupului ceh CEZ a înregistrat un profit EBITDA de 24,6 milioane euro în primul semestru în România, faţă de o pierdere de circa 4 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită pornirii turbinelor eoliene de la Fântânele (Dobrogea).

De altfel, proiectul Fântânele a contribuit cu circa 28,7 milioane euro la profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) al diviziei de producţie şi trading a grupului CEZ în primul semestru, se arată într-un raport al companiei. Divizia de distribuţie şi vânzări a grupului ceh a înregistrat în România în prima jumătate a anului un profit EBITDA de 32,8 milioane euro, faţă de 45 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Scăderea a fost cauzată de mai mulţi factori, printre care veniturile mai mari din 2010 datorită unei decizii a autorităţilor, costurile mai mari generate de pierderile din reţea şi de tarifele de distribuţie, dar şi veniturile mai scăzute din penalităţi în urma deciziei Guvernului de a plafona aceste sancţiuni.

Parcurile eoliene deţinute de grup la Fântânele şi Cogealac au generat în total circa 0,35 TWh de electricitate în primul semestru. România a avut anul trecut un consum naţional de energie de 53,8 TWh.