Windows, maşina de făcut bani a Microsoft, spre dispariţie?

Autor: Ştefan Vrabie 18.08.2011

Cota de piaţă a Windows, sistemul de operare care aduce anual Microsoft aproximativ un sfert din venituri, a coborât în acest an la cel mai mic nivel din ultimele două decenii, iar viitorul platformei pare în acest moment sumbru, potrivit unei analize a cotidianului american The Wall Street Journal, care se întreabă cum va face faţă gigantul software unei lumi în care telefoanele mobile şi tabletele pot face aproape aceleaşi operaţiuni pe care nu de mult doar PC-urile le puteau realiza.

Sistemul de operare Windows a generat 19 miliarde de dolari venituri în ultimul an fiscal şi a produs 12,3 miliarde profit - aproape o jumătate din profitul Microsoft, compania condusă de Steve Balmer (foto). Cu toate acestea, veniturile Windows au scăzut în fiecare din ultimele două trimestre.

Între timp vânzările de smartphone-uri care rulează platforma Google Android şi iPhone-urile de la Apple au crescut în acest an, iar cererea pentru tabletele iPad de la Apple "mănâncă" din vânzările de laptop-uri, dispozitive pe care în mare parte rulează Windowsul. Potrivit mai multor analişti, cota Windows pe piaţa PC din trimestrul trecut a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii.

Microsoft se bazează pe următoarea versiune de Windows, numită Windows 8, pentru a reporni creşterea vânzărilor, dar sistemul de operare pe care Microsoft l-a reproiectat pentru a rula mai bine pe computerele cu touch-screen nu va fi lansat mai devreme de toamna anului 2012.

Roger McNamee, investitor la fondul de investiţii Elevation Partners a declarat că este "prea târziu pentru a reînvia Windows-ul" având în vedere schimbările ireversibile pe care tabletele precum iPad-ul sau smartphone-urile le-au făcut.

"Am trecut de punctul în care Windows putea reveni la gloria de altă dată", a mai declarat McNamee.

Dispozitivele mobile au mai contribuit, de asemenea, şi la perturbarea distribuţiei de software precum şi a preţului. Modelul "App Store" (magazin de aplicaţii virtual), inventat de Apple şi copiat de către Google şi alţii, au oferit utilizatorilor de tablete şi smartphone-uri acces la aplicaţii şi programe software care de cele mai multe ori sunt gratuite sau au un cost mai mic de cinci dolari, fapt ce a subminat modelul de vânzare în magazine de retail a programelor software pe CD care de obicei costa între 40 şi 100 de dolari.

"Sincer, cred că cel mai importat lucru care loveşte Windows-ul este lipsa unui App Store", a declarat Phil Libin, director executiv al Evernote, dezvoltatorul mai multor aplicaţii gratis.

Potrivit mai multor surse, Microsoft va schimba aceast lucru introducând un App Store odată cu lansarea noului Windows.

Frank Shaw, un purtător de cuvânt al Microsoft, a refuzat să ofere mai multe detalii despre Windows 8 înainte de conferinţa cu dezvoltatorii software care va fi în septembrie, dar a recunoscut că Microsoft are "mult de muncit" pe piaţa tabletelor.

Atât Microsoft cât şi Intel susţin că tabletele reprezintă o expansiune a pieţei PC şi se concentrează mai mult pe sarcini cum ar fi vizionarea unui film sau lectura online a unei reviste decât pe sarcini pe care un PC le gestionează. Ambele companii spun că iPad-urile au lovit mai degrabă netbook-urile.

Alţii sunt mai puţin optimişti: într-un raport din aprilie Goldman Sachs a estimat că tabletele vor ãfura" peste 30% din vânzările de PC-uril tradiţionale în 2011 şi 2012.

Unele firme de cercetare au început să considere tabletele ca parte din piaţa PC-urilor, lucru ce schimbă în mod semnificativ poziţia Apple. Spre exemplu, Canalys consideră că Apple este al doilea cel mai mare furnizor de PC-uri din lume după Hewlet-Packard. Punând laolaltă iPad-urile şi Mac-urile care până acum au reprezentat aproximativ 5% din distribuţia de PC-uri la nivel mondial, firma de cercetare estimează că Apple a avut 13,6% din piaţa de PC-uri la nivel mondial în al doilea trimestru, în creştere de la 8,2% cât a înregistrat un an mai devreme, puţin în spatele HP care are o cotă de 15,7%.

Canalys pune ponderea Wintel (platformă formată din calculatoare cu procesoare Intel şi sistem de operare Windows) la 82%, cel mai scăzut nivel în mai mult de 20 de ani.

Cu toate acestea, supremaţia Windows asupra mediului de afaceri nu va fi înlăturată prea curând. În timp ce Apple a vândut 28,7 milioane de iPad-uri de la lansarea sa în primăvara anului 2010, Microsoft a vândut peste 400 de milioane de exemplare cu Windows 7 de la lansarea sistemului de operare în 2009, fapt ce a reprezentat un record pentru companie.