Romeo, Julieta şi meşterul Manole/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 19.08.2011

Stelian Ţurlea

Ieşi din rând!

Crime scene publishing

Ediţia a doua, care cuprinde şi mai multe pagini de bibliografie. După prima apariţie, George Arion scria: "Naraţiunea este deosebit de ingenioasă. Un tânăr imobilizat la domiciliu în urma unui accident de maşină caută cu disperare să-şi alunge singurătatea şi poartă, cu un alt tânăr, o corespondenţă prin poşta electronică. Mesajele acestuia din urmă sunt răscolitoare şi compun o istorie fascinantă şi halucinantă. Relatarea sa se urmăreşte cu sufletul la gură. Locuitor într-un oraş de provincie, el este implicat, fără voia lui, în conflictul dintre două clanuri: este ameninţat, bătut, anchetat şi acuzat pe nedrept de poliţişti şi procurori corupţi, arestat şi ţinut la închisoare fără nici o vină. Din povestea vieţii lui transpare o imagine terifiantă a României în tranziţie."

Reif Larsen

Operele alese ale lui T.S. Spivet

Editura Vellant

Ilustraţii de Ben Gibson şi Reif Larsen. Traducere de Bogdan Perdivară. Reif Larsen este producător şi regizor de documentare şi îşi pregăteşte doctoratul în literatură. A scris această carte la 28 de ani. Eroul ei este este un băiat de 12 ani, un geniu cartograf, care trăieşte alături de mama sa, un savant în ştiinţele naturii, de tatăl sau, un cowboy posac şi de sora sa mai mare, o adolescentă neînţeleasă. O poveste fermecătoare despre cum încearcă un băiat să descifreze misterele vieţii cu un telescop, patru compasuri şi un teodolit.

Julian Barnes

O istorie a lumii în 10 ½ capitole

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Radu Paraschivescu. "O viziune revizionistă a istoriei, un triumf al inteligenţei, vervei şi talentului, o pală de vânt în pânzele celor dispuşi să conteste totul şi să nu accepte nimic - comentează autorul însuşi. La nicio agenţie de turism nu veţi găsi o ofertă de acest tip. Niciun vânzător de vacanţe nu va şti să vă vorbească despre o asemenea călătorie. Julian Barnes vă plimbă de pe continentele sufletului pe cele ale minţii cu dibăcia, siguranţa şi flerul corăbierilor din vechime. Frison iniţiatic, situaţii-limită, foraj în adâncurile fiinţei, traume, orori şi, din când în când, un dram de nădejde purtat pe aripile unei vietăţi diafane. Istoria nu e ceea ce s-a întâmplat. Istoria e ceea ce ne spun istoricii că s-a întâmplat. A existat un tipar, un plan, o mişcare, o extindere, un marş pentru democraţie; există o tapiserie, un flux al evenimentelor, o naraţiune complexă, conectată, explicabilă."

Stelian Tănase

Moartea unui dansator de tango

Editura Trei

Un roman despre Bucureştii anilor 30 şi 40, perioada dinaintea ultimului război mondial, a războiului şi a tulburărilor de după încheierea lui. O atmosferă apăsătoare, mizerie şi suferinţă, personaje memorabile - prostituate, hoţi, gangsteri, spioni, agenţi de bursă, ofiţeri ruşi albi şi roşii, o lume de mahala, din jurul Gării de Nord, o carte care, spune editura, ar trebui să ajungă besteseller, pentru că are toate ingredientele: actiune trepidantă, conflict, dramă, atmosferă, personaje captivante. O lume apusă, în care la modă era Sergiu Malagamba.

Adrian Voicu

Nepovestitele trăiri ale templierilor români

Editura Allfa

"Întotdeauna mi-am dorit să trăiesc în perioada cavalerilor, iar pe templieri i-am iubit de-a dreptul. Cred că, urmărind teoria sufletului veşnic călător prin trupuri efemere, sufletul meu păstrează în adâncurile sale o parte foarte vie adusă tocmai din acele vremuri." Berilă - valah -, Pişta Massy - ungur - şi Kremvurşt von Schlitz - sas - bat Europa de la curţile lui Filip cel Frumos şi Clement al V-lea până dincolo de Prut, ajutându-l pe Basarab Întemeietorul să câştige lupta de la Posada. Cei trei încearcă să-l salveze de la moarte pe Jacques de Molay, se întâlnesc cu Dante, cu Romeo şi Julieta (pe care îi salvează), cu meşterul Manole şi cu eroii Mioriţei. Adrian Voicu s-a născut în 1970 la Nehoiu, în judeţul Buzău. La 25 de ani a devenit inginer, după studii militare şi tehnice la Breaza, Braşov şi Bucureşti. A debutat cu volumul de proză "Joi seara, în parcare" (2007).

Ali Shaw

Fata cu picioare de sticlă

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Smaranda Câmpeanu. Este cartea de debut a tânărului autor, născut în 1982, un roman în care se amestecă miturile nord-europene cu realismul psihologic şi fantasy. In arhipelagul St. Hauda's Land se petrec lucruri neobisnuite. Ceata dezintegreaza orizontul in straturi nemiscate de aer, stanci amenintatoare iti intorc privirea, in mlastini nesfarsite zboara vite cu aripi de fluture si se ascund secrete intunecate, o creatura transforma totul in alb dintr-o singura privire, meduzele se refugiaza in golfuri pentru a muri, iar Ida MacLaird se transforma treptat intr-o statuie de sticla. Cautarea unui leac pentru aceasta boala neobisnuita ii ofera Idei intalnirea cu barbatul pe care il va iubi pana la moarte: Midas Crook, un singuratic, un inadaptat care cauta sa fotografieze raza de lumina perfecta. In timp ce Ida accepta cu resemnare metamorfoza in sticla, Midas, la randul lui, trece printr-o metamorfoza cu mult mai dureroasa: aceea de a redeveni om.