UPDATE - Furtuna perfectă începe. Criza datoriilor, piaţa muncii în cădere, preţurile de consum în creştere şi sectorul industrial în declin au trimis joi bursa americană la pământ

Autor: Adrian Voicu 18.08.2011

Bursa americană a încheiat şedinţa de joi în cădere, după ce mai multe date privind economia americană au neliniştit investitorii cu privire la o posibilă reintrare în recesiune a economiei.

Indicele Dow Jones a încheiat şedinţa în cădere cu 3,68% la 419,63, condus de scăderi de peste 6% ale Alcoa şi Bank of America.

Indicele S&P 500 a coborât cu 4,46% la 1.140,65 puncte, în timp ce Nasdaq Composite a avut un declin de 5,22% până la 2.380,43 puncte.

"Sentimentul de pe pieţe continuă să se deterioreze pe fondul temerilor privind sectorul bancar din zona euro", a declarat Marc Chandler, şeful divziei de strategii forex din cadrul Brown Brothers Harriman & Co., citat de Marketwatch.

Rapoartele privind economia americană nu au ajutat în niciun fel pe investitori, numărul cererilor de şomaj crescând în ultima săptămână, preţurile de consum crescând cu 0,5% în iulie, iar divizia din Philadelphia a băncii centrale americane anunţând un declin al activităţii industriale în luna august.

Morgan Stanley şi-a redus estimările privind creşterea economică globală, considerând răspunsul oferit de liderii europeni la criza datoriilor drept insuficient. De asemenea, Wall Street Journal a mai dat o lovitură pieţei, anunţând că Rezerva Federală a avut discuţii extinse cu şefii sucursalelor principalelor bănci europene, temându-se de efectele crizei datoriilor din Europa asupra sectorului bancar american.