Profitul ING Bank a crescut cu 8% la şase luni, pe fondul reducerii substanţiale a provizioanelor

Autor: Ovidiu Tempea 21.08.2011

ING Bank a obţinut în primul semestru un profit brut de 65 milioane lei după standardele IFRS, în creştere cu 8% faţă de rezultatul de la mijlocul anului trecut, pe fondul reducerii costului cu provizioanele, în special pe segmentul de companii şi a veniturilor mai mari din operaţiunile cu clienţii.

"Ne-au scăzut provizioanele foarte mult. Cel mai important impact s-a observat la corporate, unde costul riscului a scăzut cu 50% faţă de anul trecut. S-au mai şi eliberat din provizioanele constituite anii trecuţi, când am avut o politică foarte prudentă. Un exemplu este Doosan IMGB, unde compania a închis creditul. Pe partea de retail provizioanele sunt similare celor de anul trecut. Dar şi la retail suntem sub piaţă, cu mai puţin de 5% la credite ipotecare şi sub 10% la creditele de consum. Mai avem şanse să eliberăm anumite provizioane, dar nu se ştie dacă în acest an. Diferenţa faţă de 2009 şi 2010 este deja foarte mare pe corporate", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al ING Bank, Mişu Negriţoiu.

Portofoliu de credite al băncii a urcat cu 7%, ajungând la 8,14 miliarde lei, în principal datorită creşterii cu 11% a împrumuturilor acordate persoanelor fizice, iar economiile şi depozitele au înregistrat, de asemenea, un avans de 2%, ajungând la 9,245 miliarde lei.

Negriţoiu a explicat că economisirea a rămas în urmă din cauza lipsei oportunităţilor de plasament în moneda naţională, în condiţiile în care dobânzile încă înalte la depozite sunt mai mult o recompensă pentru fidelitatea clienţilor.

Activele băncii au urcat în iunie la 12,44 miliarde lei, cu 6% peste nivelul din iunie 2010. Potrivit standardelor româneaşti de contabilitate, ING a realizat în primul semestru un profit net de peste 60 de milioane lei.