Nu vrea nimeni să-l înlocuiască pe Jack Cutişteanu la Metrorex

Autor: Neagu Lidia-Ileana 22.08.2011

Omul de afaceri Jack Cutişteanu a mai livrat încă trei luni, prin firma sa Petprod Bucureşti, energie electrică la Metrorex, operatorul de transport subteran din Bucureşti, pentru că în iulie anul acesta nu s-a prezentat nimeni la o licitaţie pentru achiziţia de energie pentru următorul an.

Metrorex va relua la sfârşitul lunii august, pentru a treia oară, licitaţia pentru cumpărarea de energie electrică în valoare de 52 milioane lei (12,2 milioane euro) pentru o perioadă de un an, 1 septembrie 2011-31 august 2012 şi anulată în luna iulie din lipsă de competitori.

Metrorex a avut un contract pe un an încheiat cu firma Petprod care a expirat la finele lunii mai, dar a solicitat o prelungire pe trei luni pentru că la două licitaţii de până acum nu s-a înscris nimeni.

Operatorul reţelei de metrou a organizat în mai prima licitaţie, pentru livrări în perioada 1 iunie 2011- 31 mai 2012, însă nici atunci nu s-au înscris furnizori de energie electrică.

Metrorex a atribuit apoi fără licitaţie firmei Petprod un contract de 11,6 milioane lei (2,75 milioane euro) pentru furnizarea energiei în perioada 1 iunie-31 august, invocând "o situaţie de urgenţă extremă survenită unor evenimente care nu puteau fi prevăzute", contract prelungit pentru încă trei luni, până la finele lunii noiembrie.

"Am organizat o negociere fără publicarea în prealabil a unui anunţ de participare la care am invitat 15 companii, din care s-au prezentat doar patru. Cel mai bun preţ l-a avut compania cu care colaborăm şi în prezent, respectiv Petprod, care a oferit un preţ de 303 lei pe MWh", a declarat directorul general al Metrorex Gheorghe Udrişte.

În perioada 2003-2011 Metrorex a cumpărat energie de la traderii Petprod Bu­cureşti - 40,3 milioane lei, Buzmann - 3,69 milioane euro, Enel Muntenia Sud - 21,7 milioane euro (pentru trei ani consecutivi) şi de la Grivco - 11,3 milioane euro şi 8,83 milioane dolari (pentru trei ani consecutivi).

Petprod este controlată de omul de afaceri Jack Cutişteanu. Firma a avut contracte încheiate şi cu ArcelorMittal şi Petrom, iar printre clienţii actuali se numără RATB.

Pe lista clienţilor Petprod se numără şi o serie de companii private, cum ar fi Petrom, Holzindustrie Sebeş sau Azomureş. Petprod cumpără energie de la firme de stat, singurele producătoare de electricitate.

Reţeaua de metrou din Bucureşti are o lungime de 67 de kilometri, patru magistrale şi 49 de staţii. Recent, Metrorex a atribuit lucrările pentru construcţia Magistralei 5, care urmează să fie pusă în funcţiune în 2014.

Metrorex a avut în 2009 afaceri de circa 96 mil. euro şi pierderi de 29 mil. euro. Compania avea 4.146 angajaţi.