Fed a ajutat băncile şi companiile cu împrumuturi secrete de 1.200 miliarde de dolari în timpul crizei din toamna lui 2008

Autor: Bogdan Cojocaru 23.08.2011
Rezerva Federală americană (Fed) a acordat băncilor şi companiilor împrumuturi de la bugetul de stat de 1.200 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2008 în efortul de a evita căderea economiei într-o recesiune profundă, potrivit unei analize Bloomberg, care atenţionează că aceste date au fost până în prezent secrete. Suma este de aproape trei ori mai mare decât deficitul federal al SUA din 2008 şi depăşeşte câştigurile totale din decada încheiată în 2010 ale tuturor băncilor girate de stat.


Citigroup şi Bank of America erau, de departe, campionii lumii financiare în SUA în 2006, perioada de apogeu a pieţei imobiliare. Acel an a fost cel mai bun din istorie pentru cele mai mari zece bănci şi firme de brokeraj din SUA, aducându-le profituri de 104 miliarde de dolari. Până în 2008, când piaţa imobiliară s-a prăbuşit, forţând companiile să ceară împrumuturi de urgenţă de 669 miliarde de dolari de la Fed. Volumul acestor credite este enorm în comparaţie cu ajutoarele publice de 160 de miliarde de dolari primite de cele zece companii de la Trezoreria SUA.

Campionul împrumuturilor acordate de Fed este Morgan Stanley, cu 107,3 miliarde de dolari primite. Citigroup a accesat 99,5 miliarde de dolari, iar Bank of America 91,4 miliarde de dolari.

"Acestea sunt cifre uluitoare. Vorbim de aristocraţia finanţelor americane care s-ar fi dus la vale fără fondurile federale", spune Robert Litan, fost oficial al Departamentului de Justiţie. În anii 1990 el a făcut parte dintr-o comisie care a cercetat cauzele crizei financiare de atunci.

La două săptămâni după prăbuşirea băncii Lehman Brothers, în septembrie 2008, Morgan Stanley a încercat să calmeze îngrijorările pieţelor că ar putea fi următoarea instituţie de credit care intră în faliment. Banca a anunţat atunci că "are o situaţie solidă a capitalului şi lichidităţii".

Suma de 1.200 miliarde de dolari este echivalentă cu ceea ce datorează în prezent deţinătorii de locuinţe din SUA pe 6,5 milioane de ipoteci delicvente şi executate silit.

De credite au beneficiat şi companii şi bănci din Europa

Aproape jumătate din cei mai mari 30 de debitori ai Fed au fost companii europene. Printre acestea figurează banca britanică Royal Bank of Scotland, cu împru­muturi de 84,5 miliarde de dolari - cea mai mare sumă accesată de un debitor din afara SUA, banca elveţiană UBS, cu credite de 77,2 miliarde de dolari, şi banca germană Hypo Real Estate, cu 28,7 miliarde de dolari (în medie 21 de milioane de dolari pentru fiecare dintre cei 1.366 angajaţi ai instituţiei de credit).

Lista împrumutaţilor europeni include Dexia, cea mai mare bancă belgiană din punctul de vedere al activelor, şi grupul francez Société Générale, ale căror coststuri de asigurare a datoriei împotriva intrării în incapacitate de plată au urcat în ultima lună pe fondul speculaţiilor investitorilor că şansele de default au cresut din cauza intensificării crizei datoriilor.

Fed nu a avut pierderi din creditele de urgenţă

Fed a anunţat că nu a înregistrat pierderi din credite în niciun program de urgenţă. Un raport al Fed New York arată că banca centrală a încasat un câştig net din comisioane şi dobânzi de 13 miliarde de dolari din programele rulate în perioada august 2007-decembrie 2008.

"Ne-am proiectat programele de urgenţă astfel încât să combată criza şi să reducă la minim riscurile financiare pentru contribuabili. Aroape toate programele de creditare de urgenţă au fost închise. Nu am înregistrat pierderi şi nu ne aşteptăm la pierderi", a afirmat James Clouse, un oficial al Fed.

De ce împrumuturile au fost secrete

Oficialii Fed au susţinut de mai mult de doi ani că publicarea identităţilor companiilor debitoare şi condiţiile împrumuturilor ar stigmatiza băncile, lovind astfel în preţul acţiunilor lor sau, eventual, provocând retragerea depozitelor de către clienţi.

"Recenta criză financiară oferă o imagine clară despre cât de rapid se poate eroda încrederea şi se pot răspândi problemele", spune Consiliul de Stabilitate Financiară al SUA.

Orice salvare făcută de banca centrală americană va fi guvernată de legi care asigură transparenţa, adoptate în 2010. Aceste legi obligă Fed să publice identitatea împrumutaţilor după doi ani.

SUA au ieşit în iunie 2009 dintr-o recesiune care a durat 18 luni şi în care economia s-a comprimat cu 5,1%. Scăderea este eclipsată de declinul de 27% al PIB-ului înregistrat între august 1929 şi martie 1933, perioada Marii Depresiuni economice. Cu toate acestea, băncile şi economia au în continuare probleme.