Laptopul mai subţire de 18 mm care porneşte în 7 secunde

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 23.08.2011

Ultrabook-urile, o nouă generaţie de laptopuri care împrumută de la tablete funcţii precum simplitatea, rapiditatea şi durata mare de viaţă a bateriei, ar putea determina din nou consumatorii să pună pe primul loc pe lista achiziţiilor un computer, spune, într-un interviu pentru ZF, Tomasz Klekowski, manager în cadrul companiei Intel, compania care va fur­niza procesoarele, ele­mentul central pentru aceste noi PC-uri.

"Noua gamă de notebook-uri vine cu caracteristici tehnice care erau întâlnite doar în zona tabletelor. Avem pentru producători o listă de specificaţii obligatorii pentru orice laptop din gama ultrabook: computerul trebuie să pornească şi să fie gata de utilizare în mai puţin de 7 secunde din momentul în care e apăsat butonul de pornire, să fie mai subţire de 18 milimetri, cu o bate­rie care să «ţină» minimum 5 ore şi să cos­te mai puţin de 1.000 de dolari", spu­­ne Klekowski, care este directorul pen­tru Europa Centrală şi de Est al Intel, cel mai mare produ­cător de microprocesoare din lume.

"Noi ne aşteptăm ca multe dintre modele să poată funcţiona timp de 8 ore. Ideea noastră este ca echipamentul să poată fi folosit pe durata unei zile de lucru complete."

Producătorii care lucrează deja la computere din gama ultrabook şi care vor lansa primele modele de luna vi­itoare sunt Acer, Asus, Dell, Lenovo şi HP, eforturile de dezvoltare fiind sprijinite de Intel cu 300 mil. dolari.

Pe lângă impunerea unei liste lungi de specificaţii ce aduc aminte de iPad-ul sau computerele portabile ale Apple, Intel susţine că noua gamă de laptop-uri va aduce pe Ultrabook şi funcţii care acum sunt disponibile doar pe smartphone-uri sau tablete. "Dacă sunt furate, aceste computere vor putea fi blocate iar datele vor putea fi şterse de la distanţă", spune Klekowski. Managerul Intel speră că limita maximă de preţ de 1.000 de dolari alături de specificaţiile tehnice adaptate noilor cerinţe ale consumatorilor de IT vor duce la o creştere a vânzărilor.

"Vrem să avem un produs capabil să facă volume, nu vrem ceva scump dedicat doar unei categorii restrânse de clienţi. Ne aşteptăm ca cererea de computere să crească odată cu lansarea acestei noi game. Ultrabook-urile vor putea rula de la Windows până la Linux şi MeeGo dar ne aşteptăm ca utilizatorii din companii, care pun accent pe securitate, să folosească în principal sisteme cu soft Microsoft."

Computerele din gama Ultrabook vor folosi cea mai recentă generaţie a procesoarelor din gama Core şi Ivy Bridge. Intel speră că la finele anului viitor 40% din vânzările de computere portabile către consumatori vor fi din gama Ultrabook.

Cerinţe minime pentru Ultrabook