kika merge în Băneasa, acasă la IKEA şi Mobexpert

Autor: Ioana David 26.08.2011

Retailerul austriac de mobilă şi decoraţiuni interioare kika, care operează un magazin în zona de vest a Capitalei, intenţionează să deschidă o unitate în Băneasa, vizavi de locaţia unde alţi doi concurenţi, IKEA şi Mobexpert, operează deja magazine.

"Încercăm să deschidem în Băneasa, foarte aproape de mall", a spus Lars Lund, country manager al kika România.

Lund a precizat că este în discuţii pentru achiziţia terenului, fiind interesat de parcele situate de cealaltă parte a DN1. Întrebat de ce a ales această zonă, unde există deja doi retaileri de mobilă, el a răspuns că vrea să "capitalizeze" această locaţie care se profilează ca un pol în cumpărăturile de mobilă.

"Investiţiile totale, clădirea şi terenul se ridică la 32-35 de milioane de euro", a mai spus Lars Lund. Dacă va bate palma pentru achiziţia terenului anul acesta, magazinul din Băneasa va fi deschis în 2012.

Capitala ar putea avea trei magazine kika, astfel că pe lângă cel din zona de Vest deja operaţional şi cel din Bă nea sa, următorul ar putea fi pe Bulevardul Theodor Pallady. Şi aici firma este interesată de achiziţia unui teren.

În zona comercială Băneasa IKEA are vânzări anuale în jurul a 80 mil. euro, în timp ce Mobexpert s-a apropiat anul trecut cu magazinul din Băneasa de 14 mil. euro, acesta aflându-se în top trei magazine Mobexpert. Dan Şucu, proprie tarul Mobexpert, a spus că unitatea din această zonă va deveni anul acesta cea mai mare din cadrul reţelei.

Austriecii au planuri şi în provincie

Cu toate că există planuri pentru mai multe magazine kika în Bucureşti, următoarea unitate a retailerului austriac va fi deschisă la Constanţa, construcţia efectivă urmând să fie începută în septembrie. Investiţiile de aici sunt de aproximativ 30 mil. euro.

Magazinul din judeţul Constanţa va fi situat lângă Carrefour în cadrul complexului comercial TOM (deţinut de omul de afaceri francez Bertrand Catteau) şi va avea o suprafaţă totală de 17.000-18.000 de metri pătraţi, din care o suprafaţă de vânzare de 10.000-12.000 de metri pătraţi. Deşi iniţial kika anunţa se că inaugurarea va avea loc la începutul anului 2010, aceasta a fost amânată.

Compania are terenuri deja achiziţionate la Cluj şi Timişoara, însă planurile pentru aceste oraşe sunt deocamdată în aşteptare.

În 2008, când a deschis magazinul situat în parcul comercial West Park din zona Militari şi care are o suprafaţa totală de 27.000 mp, compania a anunţat că a investit 31 mil. euro. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, kika a avut în anul calendaristic 2009 vânzări de 11,8 mil. euro şi pierderi de 4 mil. euro. Nu există informaţii disponibile referitoare la cifra de afaceri înregistrată în 2010.

Vânzări în creştere

Cu toate acestea, compania se raportează la propriul an fiscal, care începe în aprilie, iar Lars Lund spune că în anul anterior (anul fiscal aprilie 2010 - martie 2011) vânzările s-au majorat, însă sub estimările iniţiale din cauza majorării TVA.

Însă noul an fiscal a început peste aşteptări, şeful kika afirmând că nu vede un trend (de revenire), ci mai degrabă oscilaţii de la o lună la alta.

Spre exemplu, aprilie 2011 a fost o lună foarte bună, mai în scădere, iunie la acelaşi nivel, iulie pe plus, iar în august creşterea este mult mai puternică (faţă de lunile corespunzătoare din 2010).

Pe piaţa de mobilă de peste 900 mld. euro, cei mai mari retaileri sunt IKEA, Mobexpert, kika, Elvila, Lemet şi alţii.

IKEA este cel mai mare retailer de mobilier şi decoraţiuni interioare din lume, în timp ce Mobexpert este controlată de omul de afaceri Dan Şucu, iar Elvila este afacerea lui Viorel Cataramă.