Cine sunt executivii care conduc cele mai profitabile zece companii din România

Autor: Adelina Mihai 25.08.2011

Vârsta celor mai puternici executivi locali este cuprinsă între 45 şi 60 de ani, conduc afaceri cumulate de peste 10 miliarde de euro, gestionează peste 60.000 de angajaţi şi câştigă minimum 12.000 de euro pe lună - acesta este profilul managerilor care conduc una din primele zece companii de pe piaţa locală în funcţie de profit. Cinci dintre cei zece executivi care au stat anul trecut la cârma celor mai profitabile afaceri locale au fost schimbaţi, însă niciuna dintre mutări nu a fost surprinzătoare, având în vedere că unii ajunseseră la final de mandat - cum a fost cazul lui Thierry Millet de la Orange-, iar alţii au fost înlocuiţi ca urmare a schimbărilor politice din Ministerul Economiei, instituţie care gestionează Hidroelectrica şi Transgaz, aflate în top 10 companii după profit. De asemenea, jumătate din cele mai profitabile zece companii locale sunt conduse de executivi români, iar o singură înlocuire la nivel de top management de anul trecut a adus un expat în locul unui român - pe spaniolul Iñaki Berroeta în locul Lilianei Solomon, care a fost promovată la Londra. Vodafone a fost compania care a înregistrat cea mai scăzută dinamică a profitului, de - 53% anul trecut prin comparaţie cu 2009. După unii şefi de bănci sau ai unor case de avocatură, ei sunt cei mai bine plătiţi români. "Un CEO dintr-o astfel de companie primeşte un salariu minim de 150.000 de euro brut pe an şi poate ajunge la peste 250.000 de euro pe an, la care se adaugă un bonus la final de an în cuantum de 20-25% din valoarea salariului brut anual", spune Mihaela Damian, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri de pe piaţa locală, care conduce compania de executive search SpenglerFox, parte a grupului irlandez Grafton.



Mariana Gheorghe, 55 de ani, CEO, OMV Petrom

Mariana Gheorghe este cel mai puternic executiv din economie şi conduce de peste cinci ani cea mai mare şi cea mai profitabilă companie din România, într-un domeniu care în mod natural era atribuit bărbaţilor.

Înainte de a prelua cea mai înaltă funcţie din Petrom, Mariana Gherorghe a lucrat în perioada 1991-1993 pentru Ministerul Finanţelor din România, unde a deţinut funcţia de director general adjunct în Departamentul de Finanţe Internaţionale. Începând cu 1993 a lucrat pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, mai întâi ca bancher asociat şi apoi ca bancher principal pentru Europa de Sud-Est şi Regiunea Caspică. După privatizarea Petrom în 2004, Mariana Gheorghe a devenit membră a Consiliului de Administraţie al Petrom ca reprezentant BERD, potrivit site-ului Petrom. Este absolventă a Facultăţii de Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice şi a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. De asemenea, ea a absolvit cursurile unui program de Finanţe Corporatiste în cadrul London Business School. Mandatul Marianei Gheorghe la conducerea producătorului local de petrol şi gaze a fost marcat de multe decizii strategice pentru firmă, cum ar fi, de exemplu, intrarea Petrom în domeniul producerii de energie electrică. Petrom, care are circa 25.000 de angajaţi, a concediat peste 13.000 de salariaţi în ultimii şase ani.

Profit net 2010: 427 mil. euro

Dinamică profit net 2010 vs. 2009 : +32%

Marja de profit: 13%

Cifră de afaceri 2010: 3,31 mld. euro

Număr de angajaţi: 25.176

Thierry Millet, 45 de ani, CEO, Orange România

2009 - 30 iunie 2011

Jean-François Fallacher, CEO, Orange România

1 iulie 2011 - prezent

Thierry Millet a fost numit directorul executiv al Orange România la începutul lui 2009, odată cu încheierea mandatului lui Richard Moat. În 2005, Millet a venit în România fiind promovat drept CCO (chief commercial officer), devenind astfel unul dintre managerii care au jucat un rol important în expansiunea afacerilor Orange România din acea perioadă: activităţile de relaţii cu clienţii, marketing şi vânzări de care a fost responsabil au stat la baza creşterii numărului de clienţi la peste 10 milioane.

Înainte de a lucra pentru Orange România, Millet a mai ocupat poziţii de management în cadrul France Telecom şi a operatorului telecom Intelig, din Brazilia. Astfel, el a ocupat funcţia de director pentru metode de vânzări şi distribuţie în cadrul diviziei mass market a France Telecom, în perioada 1997-2001. În perioada 2001-2003 a fost Chief Information Officer la operatorul Intelig din Brazilia. Millet a fost promovat anul acesta în funcţia de vicepreşedinte payment şi contractless în cadrul grupului France Telecom - Orange. El este absolvent de politehnică şi telecomunicaţii, finalizând în 1986 cursurile Ecole Polytechnique şi în 1988 ale Ecole Nationale Des Telecommunications.

De la 1 iulie, francezii l-au adus la conducerea Orange România pe Jean-François Fallacher, un executiv cu experienţă atât pe piaţa de business, cât şi pe cea de mass-market. Înainte de a veni în România, Fallacher a ocupat timp de şase ani poziţia de CEO al Sofrecom, companie de consultanţă internaţională a grupului France Telecom-Orange, ocupându-se cu dezvoltarea de operaţiuni şi servicii mobile în diferite pieţe în care este prezent grupul. El şi-a început cariera în Franţa pe segmentul de vânzări de business.

Profit net 2010: 222 mil. euro

Dinamică profit net 2010 vs. 2009: -18%

Marja de profit: 22%

Cifră de afaceri 2010: 988 mil. euro

Număr de angajaţi: 2.732



Marcel Adrian Piteiu, Director general Romgaz

57 de ani

Marcel Piteiu a devenit de la începutul anului 2009 directorul general al uneia dintre cele mai valoroase companii de stat, Romgaz, firma care asigură circa jumătate din producţia internă de gaze naturale. Piteiu a crescut practic în Romgaz fiind angajat al acestei companii din 1984, când lucra ca inginer geolog pe schela de producţie de gaze naturale din Mediaş.

El a absolvit facultatea într-unul din cele mai prestigioase centre universitare din ţară - Cluj - Napoca- urmând cursurile Facultăţii de Biologie, Georgrafie, şi Geologie din cadrul Universităţii Babeş - Bolyai. Romgaz, cea mai profitabilă companie de stat, a înregistrat anul trecut un profit net de 155 de milioane de euro. Compania şi-a dublat câştigurile nete în primul semestru din 2011 comparativ cu perioada similară a anului trecut, producătorul de gaze din Mediaş ajungând să lucreze la o marjă de peste 24%, nivel foarte ridicat faţă de rezultatele celorlalte companii de stat. Potrivit datelor financiare furnizate de companie, Romgaz a obţinut în primele şase luni ale anului un profit net de 488 mil. lei (116,1 mil. euro), de peste două ori mai mare faţă de cel înregistrat în prima jumătate a anului 2010 care a fost de 225,7 mil. lei (53,7 mil. euro). Romgaz asigură jumătate din producţia de gaze naturale a României, restul fiind livrat de Petrom, cea mai mare companie locală. Cele două firme acoperă în proporţie de două treimi necesarul intern de consum, restul fiind importat din Rusia prin anumiţi intermediari agreaţi de gigantul Gazprom.

Profit net 2010: 155 mil. euro

Dinamică profit net 2010 vs. 2009: +1%

Marja de profit: 18%

Cifră de afaceri 2010: 849 mil. euro

Număr de angajaţi: 5.812

Liliana Solomon, 47 de ani, CEO, Vodafone România

nov. 2005 - dec. 2010

Iñaki Berroeta, 43 de ani, CEO, Vodafone România

dec. 2010 - prezent

Cel mai puternic executiv român din industria telecom, Liliana Solomon şi-a încheiat în decembrie anul trecut mandatul de cinci ani în care a condus operaţiunile Vodafone România. De la 1 decembrie 2010 ea a preluat, la Londra, funcţia de COO pentru Europa al grupului Vodafone, poziţie din care are atribuţii operaţionale în 14 ţări. Născută în Cluj-Napoca, într-o familie de profesori universitari, ea a urmat cursurile Facultăţii de Fizică în cadrul universităţii din localitatea natală. Absolventă a unui doctorat în fizică şi vorbitoare a patru limbi străine, Liliana Solomon a plecat din România în 1989.

În 2005, când era recrutată de Vodafone, ea absolvise (în 1995) programul MBA INSEAD Fontainebleau, în Franţa, şi avea deja în spate o experienţă puternică în comunicaţii. A lucrat ca vicepreşedinte executiv pentru Deutsche Telekom (1999-2000), a fost director financiar al operatorului T-Mobile din Marea Britanie (2000-2004), iar înainte de a reveni în România, ea ocupa funcţia de director financiar la Cable & Wireless Plc, în Londra. Când şi-a preluat mandatul de la Bucureşti, ea a gestionat migrarea companiei de la "perioada" Connex la integrarea în grupul Vodafone, proces care a presupus o serie lungă de schimbări. Sub conducerea ei, Vodafone a investit puternic în extinderea reţelei de internet mobil 3G, a numărului de magazine, dar şi în promovare. Anul trecut profitul companiei a scăzut cu 53%, iar Vodafone a fost depăşită în clasament de Romgaz.

Spaniolul Iñaki Berroeta, care conduce în prezent afacerile Vodafone România, are peste 15 ani de experienţă în sectorul telecom.

Profit net 2010: 116 mil. euro

Dinamică profit net 2010 vs. 2009: -53%

Marja de profit: 14%

Cifră de afaceri 2010: 824 mil. euro

Număr de angajaţi: 2.964


Florin Muntean, Director general, Transgaz
oct. 2009 - sept. 2010

Florin Emil Cosma, director general, Transgaz

sept. 2010 - prezent

Aducerea lui Florin Emil Cosma la conducerea Transgaz a fost prima schimbare pe care ministrul economiei Ion Ariton a făcut-o de la numirea sa în funcţie (octombrie 2010). Potrivit presei din Sibiu, venirea lui Cosma la şefia Transgaz vine în contextul în care fostul director general al companiei, Florin Muntean, a demisionat în luna septembrie a anului trecut, invocând o serie de motive personale. Cosma lucrează de foarte mult timp în domeniul gazelor naturale, tot presa sibiană notând faptul că nu face parte din nicio grupare politică. Astfel, în perioada iulie 2000 - martie 2006 el a ocupat funcţia de inginer-şef al sucursalei de cercetare proiectare pentru transport din cadrul Transgaz, pentru ca din 2006 să devină director general al acestei sucursale. Din vara anului 2007 a preluat funcţia de director al dispecerului naţional de gaze naturale, pentru ca ulterior să devină director general al Transgaz.

Florin Muntean, cel care a fost şeful Transgaz în perioada octombrie 2009- septembrie 2010, a fost numit în funcţie de către fostul ministru al economiei Adriean Videanu, în locul lui Ioan Rusu. Muntean a mai deţinut această funcţie în perioada martie 2005 - mai 2007, când a fost schimbat de ministrul de atunci Varujan Vosganian, cu Ioan Rusu.

Profit net 2010: 89 mil. euro

Dinamică profit net 2010 vs. 2009: +27%

Marja de profit: 29%

Cifră de afaceri 2010: 312 mil. euro

Număr de angajaţi: 4.962

Jérome OLIVE, Director general Dacia

53 de ani

Francezul Jérome Olive a preluat conducerea celui mai mare constructor de automobile local la 1 ianuarie 2010, înlocuindu-l pe François Fourmont, care coordonase activitatea Dacia de la lansarea Logan. Misiunea lui Olive este în prezent de a continua expansiunea Dacia demarată de predecesorul său. Primul model lansat sub conducerea sa a fost SUV-ul Duster.

Profit net 2010: 71 mil. euro

Dinamică profit net 2010 vs. 2009: +31%

Marja de profit: 3%

Afaceri 2010: 2,7 mld. euro

Număr de angajaţi: 13.823

Cine sunt executivii care conduc cele mai profitabile zece companii din România

Mihai David, director general, Hidroelectrica

iul. 2009 - dec. 2010

Constantin Trihenea, director general, Hidroelectrica

ian. 2010 - prezent

Constantin Trihenea (PD-L), fostul prefect al Sibiului, a fost numit de la începutul acestui an în funcţia de director general al Hidroelectrica, în locul lui Mihai David (PSD), actual membru în Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica. Schimbarea de la vârful Hidroelectrica a lui David era aşteptată încă de la plecarea lui Adriean Videanu din funcţia de ministru al economiei, practica înlocuirii şefilor de companii de stat fiind de altfel o regulă obişnuită la fiecare modificare în conducerea unui minister. Schimbarea lui David pe sfârşit de an a venit fără nicio explicaţie concretă din partea Ministerului Economiei, mai ales în contextul în care în mandatul său Hidroelectrica a obţinut cel mai mare profit net din 2005, în valoare de aproape 70 de milioane de euro.

David a fost numit la conducerea Hidroelectrica la 1 iulie 2009, acesta venind în locul lui Traian Oprea, unul dintre cei mai longevivi manageri din industria energetică. Printre funcţiile politice pe care le-a ocupat de-a lungul anilor s-au numărat cea de director de cabinet al premierului Mugur Isărescu sau cea de consilier de stat al premierului Adrian Năstase. În ceea ce-l priveşte pe fostul prefect al Sibiului, presa a relatat în mai multe rânduri despre contractele pe care o firmă de construcţii a actualului manager al Hidroelectrica le-a avut cu primăria pentru construirea centurii Sibiului. În rest, Trihenea a mai fost şef de tură la Complexul Energetic Turceni şi şef secţie electrică responsabil pentru punerea în funcţiune a unor grupuri energetic în aceeaşi unitate.

Profit net 2010: 69 mil. euro

Dinamică profit net 2010 vs. 2009: +508%

Marja de profit: 9%

Cifră de afaceri 2010: 778 mil. euro

Număr de angajaţi: 5.227

Gerald Schweighofer, 53 de ani, proprietar Holzindustrie Schweighofer România

Austriacul Gerald Schweighofer este considerat "regele lemnului" după ce a investit 310 mil. euro în România, în principal în industria de prelucrare a lemnului, dar şi în domenii precum agricultură, energie verde sau hoteluri.

Pe piaţa locală, omul de afaceri deţine două fabrici de cherestea, una în Sebeş (Alba) şi una în Rădăuţi (Suceava), o fabrică de panouri Baco (panouri din lemn masiv folosite în industria mobilei) şi una de panouri încleiate (pentru magazinele de tip do-it-yourself).

El mai are 15.000 de hectare de păduri, 5.000 de hectare de terenuri agricole, trei centrale de producţie a energiei pe bază de biomasă, două la Sebeş şi una la Rădăuţi, cu o capacitate totală de 15-16 MW, dar şi un hotel la Rădăuţi.

Profit net 2010: 68 mil. euro

Dinamică profit net 2010 vs. 2009: +186%

Marja de profit: 22%

Afaceri 2010: 306 mil. euro

Număr de angajaţi: 1.231


Mihai Rohan, 65 de ani
i-a predat la finele anului trecut conducerea executivă a Carpatcement Holding lui Florian Aldea.

Mihai Rohan, considerat "tatăl cimentului" din România datorită unei cariere de 42 de ani pe această piaţă, unde încă înainte de revoluţie a fost promovat director la Centrala Cimentului, va rămâne preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatcement pentru încă doi ani. Rohan a preluat în 2000 conducerea subsidiarei locale a grupului german Heidelberg, care avea prin cele două fabrici din România, de la Deva şi Bicaz, un business anual de circa 40 de milioane de dolari.

Profit net 2010: 56 mil. euro

Dinamică profit net 2010 vs. 2009: -16%

Marja de profit: 30%

Afaceri 2010: 188 mil. euro

Număr de angajaţi: 884

Philippe Questiaux, 59 de ani, preşedinte şi director general Lafarge Ciment

Absolvent al Institutului de Studii Politice din Paris, francezul Philippe Questiaux lucrează de 24 de ani în cadrul Lafarge, iar de nouă ani conduce cea mai importantă divizie a grupului de pe piaţa locală. Anterior, el a mai lucrat în BNP Paribas şi în Framatome.

Cu un profit de 56 de milioane de euro anul trecut (în scădere cu 22% faţă de 2009), Lafarge Ciment a fost în anii anteriori crizei una dintre cele mai profitabile companii, în condiţiile în care marja de profit ajunsese în 2008 la 44%. Criza i-a determinat pe francezi să prelungească cu un an, până la finalul lui 2011, programul de investiţii de 90 mil. euro în majorarea capacităţilor de producţie, demarat în anul 2008. La sfârşitul anului trecut, compania implementase circa 80% din acest program.

Profit net 2010: 56 mil. euro

Dinamică profit net 2010 vs. 2009: -22%

Marja de profit: 33%

Afaceri 2010: 170 mil. euro

Număr de angajaţi: 561