Nori grei de furtună deasupra burselor: o prăbuşire gravă s-ar putea produce în doar câteva săptămâni

Autor: Bogdan Cojocaru 26.08.2011

Preşedintele Germaniei a atacat dur programul prin care Banca Centrală Europeană (BCE) cumpără obligaţiuni ale statelor lovite de criză, singurul care ţine sub control costurile de fianţare ale acestor ţări, preţurile la care băncile îşi asigură datoria contra defaultului au atins niveluri istorice, iar instituţiile de credit sunt tot mai neîncrezătoare una în cealaltă.

Toate acestea ar putea provoca, în numai câteva săptămâni, o prăbuşire a burselor mai severă decât cea care a urmat colapsului băncii americane Lehman Brothers, avertizează bancherii.

Preşedintele Germaniei atacă dur BCE, instituţie condusă de francezul Jean-Claude Trichet

Preşedintele Germaniei, cea mai mare economie europenă şi vocea cu cea mai mare greutate în deci­ziile zonei euro, a caracterizat ca ilegal programul prin care BCE cumpără începând cu luna mai a anului tre­cut obligaţiuni emise de statele cele mai lovite de criză pentru a le facilita accesul la finanţare, scrie Financial Times. "Pun la îndoială legalitatea programului BCE de cumpărare de obligaţiuni ale statelor individuale", a spus preşedintele german Christian Wulff.

Până în prezent, BCE a cheltuit 110 mld. euro pe datorii suverane. La începutul lunii, instituţia a început să achiziţioneze obligaţiuni italiene şi spaniole pentru a preveni creşterea randamentelor acestora.

Săptămâna trecută, achiziţiile s-au ridicat la 14,3 mld. euro, faţă de 22 mld. euro săptămâna anterioară. Declaraţia preşedintelui german reprezintă cel mai dur atac de până acum la adresa programului BCE şi subliniază îngrijorările din Germania referitoare la politizarea gardianului monedei euro.

Tratatele Uniunii Europene interzic BCE să cumpere direct de la statele emitente obligaţiuni, explică preşedintele. Însă banca achiziţionează datorii de pe piaţa secundară. Interdicţia ca băncile centrale să finanţeze guvernele "are sens doar dacă cei responsabili nu o ocolesc făcând achiziţii substanţiale pe piaţa secundară", spune Wulff.

Preşedinţia este o funcţie mai mult ceremonială, însă criticile preşedintelui sunt împărtăşite de instituţii mai influente, precum Bundesbank, banca centrală germană.

Băncile, chiar şi cele mari, sunt forţate să plătească mai mult pentru a se împrumuta

Costurile la care marile bănci europene, incluzând Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Deutsche Bank şi Intesa Sanpaolo, îşi asigură datoriile contra defaultului (credit default swaps) au ajuns la niveluri istorice. În unele cazuri, costurile sunt mai mari decât cele înregistrate de prăbuşirea Lehman Brithers, în urmă cu aproape trei ani. Pentru RBS, CDS-urile depăşesc chiar nivelul înregistrat în octombrie 2008, când guvernul britanic a fost forţat să salveze banca de la faliment. Creşterea acestor costuri subliniază neîncrederea pe care investitorii o au în bănci, scrie The Telegraph.

"Problema este un deficit de lichiditate. Pieţele ar trebui să se aştepte la un şoc în septembrie sau octombrie mai sever decât tot ceea ce am văzut până acum", au afirmat oficiali ai unor bănci mari.

Băncile devin, de asemenea, tot mai neîn­crezătoare una în alta, dovadă fiind sumele neobişnuit de mari depozitate la BCE. În condiţii normale, aceşti bani ar trebui să circule pe pieţe, scrie Wall Street Journal. În plus, băncile comerciale apelează tot mai mult la finanţarea asigurată de BCE, semn că unii creditori întâmplină dificultăţi în a se finanţa din sursele tradiţionale.

Adăugându-se la semnalele rău prevestitoare, executivii Rabobank Groep au declarat că banca olandeză devine tot mai prudentă în a împrumuta alte bănci.