Volumul închirierilor industriale, la cel mai ridicat nivel

Autor: Neagu Lidia-Ileana 26.08.2011

Volumul închirierilor de spaţii indus­triale din România a fost în primul semestru de 164.700 metri pătraţi, cel mai mare nivel din 2007, Bucureştiul fiind în continuare cel mai atractiv oraş pentru investitori, potrivit unui raport al CB Richard Ellis România (CBRE).

Astfel, în Bucureşti închirierile de spaţii in­dustriale de tip A şi B au însumat 89.000 metri pătraţi, în creştere cu 53% faţă de pri­me­le şase luni ale anului trecut, la care se adau­gă o suprafaţă de 10.300 metri pătraţi de spa­ţii de tip C. Totodată, volumul total al închirierilor în afara Bucureştiului a fost de 65.400 mp.

Tranzacţia medie în Capitală, din cele

24 în­cheiate, a fost de 3.700 metri pă­traţi, iar chiria "prime" a înregistrat o uşoară scădere, ajungând la 4,10 euro/mp/lună, arată CBRE.

Potrivit raportului, după Bucureşti, oraşele mari precum Piteşti, Ploieşti, Craiova şi Deva prezintă interes pentru chiriaşi, deoarece aici pot găsi încă spaţii disponibile cu specificaţii tehnice de calitate. Dintre acestea, Ploieştiul are cea mai mare atractivitate, cu 23% din volumul total al închirierilor din primul semestru, urmat de Piteşti (9%), Deva (4%) şi Craiova (3%).

Totodată, şi Timişoara, Arad şi Oradea sunt în continuare interesante pentru furnizorii din sectorul auto.

Dintre tranzacţiile finalizate în primul semestru se numără cele realizate de retailerul de îmbrăcăminte Miniprix, cu 6.000 mp închiriaţi în Bucureşti, şi OTZ Logistic, cu 12.000 mp închiriaţi în Ploieşti.