Bursa a scăzut vineri cu 0,7%, după patru zile de creşteri uşoare

Autor: Stefan Musgociu 26.08.2011

Bursa a scăzut vineri cu 0,7%, în linie cu pieţele internaţionale, însă în această săptămână a avansat cu 2,5%, într-o piaţă unde puţini investitori au fost prezenţi la tranzacţionare, astfel că lichiditatea de vineri abia a depăşit 14 milioane lei.

Astfel, piaţa a revenit pe scădere, după patru zile consecutive în care a avansat cu 3,2%. După evoluţia din precedentele patru sesiuni, bursa a recuperat doar o parte din corecţia de 5,8% înregistrată în ultimele două şedinţe de săptămâna trecută.

Raportat la nivelul de la începutul lunii august, înaintea perioadei de volatilitate ridicată pe burse, după retrogradarea ratingului SUA de către Standard & Poor's, indicele general al BVB, BET-C, este cu 13,14% mai jos. Totodată, piaţa este cu 10% sub nivelul de la finalul anului trecut.

Majoritatea investitorilor au trecut din nou pe poziţii de aşteptare, încă din primele minute. La finalul şedinţei de vineri numai 10 acţiuni din cele 78 de titluri de pe principalele categorii ale BVB aveau rulaje de peste 100.000 de lei.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian, spune că cei mai mulţi investitori de la BVB au aşteptat vineri discursul şefului Fed, Ben Bernanke, deoarece toate pieţele vor reacţiona la declaraţiile acestuia şi, implicit, mişcările de pe bursele externe vor avea ecou şi pe piaţa de la Bucureşti.