Grecia primeşte un ajutor “mascat” sub forma unui proiect prin care va exporta în Germania energie din surse regenerabile

Autor: Paul Comşa 28.08.2011

Grecia intenţionează să construiască complexe de captare a energiei solare pe o suprafaţă de 20.000 de hectare printr-un proiect cu un buget iniţial de 20 de miliarde de euro pentru a exporta energie regenerabilă în Germania, anunţă Le Figaro.

Proiectul, denumit Helios, creează circa 60.000 de locuri de muncă într-o ţară confruntată cu o gravă criză economică şi cu o rată a şomajului foarte ridicată, de 16,6% în mai 2011.

"Există planuri pe 20-25 de ani. În acest fel, investitorii pot fi siguri că vor avea parte de câştiguri satisfăcătoare", a declarat premierul grec George Papandreou.

Oficialul, un partizan hotărât al energiei verzi, a afirmat săptămâna trecută că Germania este foarte interesată de acest gen de investiţii. În ianuarie, oficialul a anunţat intenţia guvernului de a construi "cel mai mare parc solar din lume" pe minele de lignit abandonate din oraşul Kozai, în nordul ţării. Compania de stat Public Power Corporation a anunţat că va căuta un investitor strategic printr-un concurs internaţional de oferte pentru proiectul solar, care va fi construit pe o un teren care-i aparţine de 520 de hectare de mine abandonate.

Partea de producţie electrică a proiectului presupune costuri estimate la 600 de milioane de euro. Centrala solară va avea o capacitate de 200 de megawaţi.

Anunţurile vin într-un moment în care energia electrică devine din ce în ce mai scumpă în nordul Europei, iar Germania a închis centralele nucleare după dezastrul din Japonia. De asemenea, guvernul socialist din Grecia a promis că va sprijini producţia de energie regenerabilă, iar în acelaşi timp va scădea producţia de energie pe bază de lignit, un combustibil foarte poluant.

Programele de energie regenerabilă contribuie la salvarea economiei greceşti şi creşte competitivitatea producţiei de energie.

În iulie, Rainer Bruederle, fost ministru de finanţe al Germaniei, a declarat că "scopul guvernului german este reducerea costurilor energiee alternativ".

În acest context, ministrul german al economiei Philipp Roesler a anunţat că va vizita Grecia în octombrie pentru a obţine un acord între Atena şi Berlin, al cărui cadru a fost discutat în martie, pentru cooperarea în domeniul dezvoltării energiei regenerabile.