Doru Lionăchescu, partener Capital Partners: cele două bănci vor îngheţa finanţările semnificative cel puţin 6 luni

Autor: Sorin Pâslaru 29.08.2011

Doru Lionăchescu, partener casa de Investiţii Capital Partners, companie care lucrează în mod curent pentru intermedierea de finanţări cu băncile elene, spune că pentru piaţa bancară românească impactul fuziunii celor două bănci va fi semnificativ.

"Cât va dura fuziunea, adică cel puţin cinci-şase luni, cele două bănci vor îngheţa orice proiect de dimensiuni semnificative. Va urma o perioadă de repoziţionare, de evaluare. Important este ca cei din Grecia să impulsioneze procesul de fuziune, să se desfăşoare cât mai rapid, dar trebuie obţinut şI acordul de la Consiliul Concurenţei", a spus Lionăchescu, care a fost, înainte de a deveni partener la Capital Partners, vicepreşedinte la Bancpost.

Economia românească va avea de suferit pentru următoarele câteva luni ca urmare a acestei îngheţări a creditării, având în vedere poziţia puternică a celor două bănci în sistem, care împreună au pondere de peste 10% în totalul activelor bancare, crede Lionăchescu.

"Va urma o perioadă de repoziţionare, managerii din ambele organizaţii vor fi preocupaţI în această perioadă numai de rolul pe care îl vor juca în organizaţie ulterior. Trebuie subliniat şI faptul că Bancpostul are sindicate puternice, moştenite de la fosta bancă de stat, care vor avea un cuvânt de spus în restructurare".

Care va fi poziţia Băncii Naţionale ? "BNR îşI doreşte această fuziune, pentru că preferă să aibă bănci mai puţine şI mai competitive", susţine Lionăchescu.

El a mai spus că această fuziune arată ceea ce trebuia să se întâmple mai devreme în sistemul bancare european. "Autorităţile de reglementare europene au plecat de la premisa că sistemul se va autorestructura, dar iată că abia se întâmplă fuziunile, sub presiune. Acum băncile va trebui, inclusiv în România, să înceapă să cureţe din excedent şI să reducă costurile operaţionale. Nu va fi uşor".