Cluburile din Premier League vor plăti taxe de peste 1 miliard de lire sterline în acest sezon

Autor: Catalina Apostoiu 30.08.2011

Valoarea taxelor pe care cele 20 de cluburi din Premier League le vor plăti în acest sezon va depăşi 1 miliard de lire sterline (1,13 mld. euro) datorită creşterii accentuate a salariilor jucătorilor, potrivit estimărilor firmei de contabi­litate Saffery Champness, scrie Financial Times.

Contribuţia de 1 miliard de lire sterline ar reprezenta o creştere de peste o treime pe perioada ultimelor două se­zoane. În sezonul 2009-2010 contribuţia cluburilor din Pre­mier League la bugetul Trezo­reriei s-a ridicat la 725 mil. lire sterline, aceasta inclu­zând impozite pe salarii de 458 mil. lire sterline şi contribuţii la asigurările naţionale de 188 mil. lire sterline.

De atunci, cluburile au beneficiat de o creştere cu 30% a veniturilor din dreptu­rile de difuzare, venituri pe care acestea tind să le folosească pentru majorarea salariilor.

Totuşi, creşterea contribuţiei către Trezorerie a venit în principal din rata de 50% impusă din aprilie 2010 celor cu salarii mari. Avansul a venit de asemenea din TVA majorată la 20% pentru vânzările de bilete.

Potrivit estimărilor Saffery Champness, salariile jucătorilor din Premier League pe 2009-2010 s-au situat la 1,4 mld. lire sterline, în creştere cu 5% faţă de sezonul anterior. Creşterea a venit pe fondul unei majorări salariale cu 61% în cadrul Manchester City, club deţinut de şeicul Mansour bin Zayed al-Nahyan din Abu Dhabi. În acest an rata majorărilor salariale este aşteptată să accelereze.