Cât costă să prinzi loc în faţă la Fondul Proprietatea?

Autor: Roxana Pricop 30.08.2011

Remus Virgil Baciu, unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), a fost arestat pentru că ar fi primit 850.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire ale unor foşti proprietari de imobile naţionalizate, potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Aceasta este prima acuzaţie gravă adusă unui oficial al statului implicat în procedura de restituire a proprietăţilor în condiţiile în care însăşi legislaţia din domeniu permite arbitrarul.

ANRP este instituţia care decide cine şi când primeşte acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) în contul des­păgubirilor cuvenite pentru imobilele confiscate în timpul regimului comunist.

Miza dosarelor de despăgubire este uriaşă pentru că statul român mai are acţiuni la FP în valoare de 150 de milioane de euro, mult sub valoarea de miliarde de euro a cererilor depuse, astfel că mulţi încearcă să prindă acum "un loc în faţă" la "coadă" la ANRP pentru că după ce statul termină acţiunile nu se ştie ce se va întâmpla.

Ziarul Financiar a scris pe 14 octmbrie 2010 şi pe 17 mai 2011 despre mecanismul netransparent al retrocedărilor şi despre tran­zacţiile cu dosare de despăgubire aflate la graniţa legii.

Mii de foşti proprietari aşteaptă de ani de zile să le vină rândul să primească despăgubiri, în timp ce intermediarii care au cumpărat dosare sau drepturi litigioase şi au ştiut cui să se adreseze şi-au primit de mult acţiunile.

Unii au avut timp chiar să-şi vândă acţiunile primite la Fondul Proprietatea şi să cum­pere noi dosare pentru care au primit acţiuni, potrivit unor surse din piaţă.