Un magnat chinez vrea să cumpere o bucată din Islanda de mărimea Bucureştiului

Autor: Radu Racu 30.08.2011

Un magnat chinez încearcă să cumpere o bucată uriaşă de teren în Islanda, pentru un proiect de eco-turism care include un terend e golf şi un potenţial port care va face legătura între Europa şi America de Nord, scrie marţi cotidianul britanic Financial Times.

Huang Nubo, un dezvoltator imobiliar, cu o avere estimată de Forbes la 900 de milioane de dolari în 2010, a semnat un acord preliminar pentru achiziţia unei suprafeţe de 300 de kilometri pătraţi (cu aproape o treime mai mare decât Bucureşti) din teritoriul Islandei, pentru 100 de milioane de dolari.

Islanda ocupă o poziţie strategică între cele două continente şi este văzută ca un nod important între relaţiile comerciale maritime, în cazul unor schimbări climatice, notează publicaţia.

Iceland Review Online a anunţat săptămâna trecută că Huang a semnat mai multe contracte cu proprietari din Islanda, inclusiv cu autorităţile locale, însă tranzacţia trebuie aprobată de executivele celor două state.

Islanda se luptă se iasă dintr-o recesiune în care a plonjat în anul 2008, după retragerile masive din sectorul bancar local.