Pregătiţi-vă să vă calculaţi salariul în yuani - moneda chinezească va deveni principala valută a lumii în zece ani

Autor: Radu Racu 30.08.2011

Un nou studiu al unui grup de economişti din Washington aduce argumente în favoarea supremaţiei mondiale a Chinei ţi a yuanului în următorul deceniu, urmând ca în 2030 statul asiatic să fie în lume ce a fost SUA în anii '70 sau Marea Britanie în 1870, scrie Reuters.

Internaţionalizarea yuanului, cunoscut şi ca renminbi (RMB) ar aduce o pleiadă de avantaje politice pentru China, dar cel mai important atu este că statul asiatic va putea cere statelor partenere plata în moneda naţională, diminuându-şi astfel expunerea pe valutele străine.

Arvind Subramanian, partener senior la Institul Peterson pentru Economie Internaţională - un think tank din Washington care a elaborat studiul - susţine că influenţa Chinei este mai mare decât se admite în prezent. "Dominaţia chineză este mai iminentă şi mai extinsă decât se credea, înglobând producţia, comerţul şi valutele", susţine el.

Datele studiului au fost publicate în cartea "Eclipsa: În umbra dominaţiei economice chineze". "Până în 2030, dominaţia Chinei ar putea semăna cu cea a Statelor Unite din 1970 sau cea a marii Britanii din 1870. Această dominaţia va propulsa yuanul ca moneda de bază a lumii", consideră economistul.

Dolarul a devenit moneda etalon a lumii la circa 10 ani după ce economia americană a devansat-o pe cea britanică. Economiştii grupului de la Washignton consideră că în prezent asistăm la un punct de cotitură similar, fiind doar o chestiune de câteva luni până ce China va deveni oficial economia numărul unu a planetei.