Vodafone Grecia discută fuziunea cu un rival ca să lupte mai eficient cu Cosmote

Autor: Adrian Seceleanu 31.08.2011

Subsidiara din Grecia a grupului britanic Vodafone este în discuţii cu rivalii de la Wind Hellas pentru o posibilă fuziune a operaţiunilor din care să rezulte un operator capabil să lupte eficient cu liderul pieţei Cosmote, operator controlat de nemţii de la Deutsche Telekom, scrie Bloomberg.

"Discuţiile se află într-un stadiu incipient şi nu există nicio certitudine că se va ajunge la un acord", au precizat oficialii Vodafone. Veniturile din servicii ale Vodafone Grecia au scăzut cu 19% în anul fiscal încheiat în martie 2011. Wind Hellas se află într-o poziţie fragilă şi a ajuns pe mâna creditorilor, după ce aceştia au şters datorii de 2 mld. euro şi au injectat în companie 420 mil. euro în schimbul preluării controlului operatorului.

O fuziune între Vodafone Grecia - numărul doi pe telefonie mobilă cu aproape 4 milioane de clienţi, şi Wind Hellas - numărul trei pe piaţă cu 3,88 milioane de clienţi, i-ar oferi companiei lui Vittorio Colao o bază mai mare de clienţi cu care să concureze cu Cosmote, unde Deutsche Telekom deţine 40% din titluri. Cosmote Grecia are 7,7 milioane de abonaţi.

Analiştii estimează că buna "chimie" dintre şeful Vodafone şi cel al Wind Hellas - care anterior a lucrat pentru grupul britanic, vor duce la accelerarea discuţiilor şi perfectarea tranzacţiei. Wind Hellas are şi o reţea de net fix de mare viteză în Grecia. Vodafone şi Cosmote au operaţiuni şi în România, unde sunt numărul doi, respectiv trei pe piaţa de telefonie mobilă.